Lidingöbon Alessandro Östby har alltid gillat djur. Hundar, katter, afrikanska igelkottar och en papegoja finns på listan över husdjur han har haft.

– Jag är uppvuxen med djur, säger han.

För tillfället satsar han dock på ett husdjur av det litet med lättskötta slaget, en vaktel.

– Jag köpte den på en gård i Vallentuna. Det var en bit att åka men det var det värt, säger han.

Från början hade han flera vaktlar. Men nu är det bara "Lilla Gumman" som spatserar omkring i lägenheten i Käppala.

Gosig fågel

När Mitt i hälsar går de båda omkring sida vid sida i köket. Katten Mysan spexar och fikar efter uppmärksamhet medan den lilla hönan tar det lugnare. När Alessandro tar upp henne lägger hon sig nöjt tillrätta i handen.

– Hon är väldigt gosig.

Små påskägg

På nätterna bor dock Lilla Gumman litet mer avskilt, i ett terrarium med strö på golvet och små undanskymda platser att krypa in i. Och där händer det grejer. Varje dag värper hon minst ett litet spräckligt ägg.

Såhär till påsk är det populärt bland Alessandros vänner och bekanta.

– Själv äter jag inte äggen. Några använder jag som dekoration. Andra ägg ger jag till mina vänner, säger han.

Kattunge gjorde entré

– Vaktlar är väldigt självständiga och enkla att ha. Det är bara det att man måste moppa golvet varje dag. Men man ska hålla sig till hönor. Jag hade tuppar förut, de skriker, säger Alessandro.

Lilla Gumman går fritt omkring i lägenheten hela dagarna och gör hemmajobbarlivet litet roligare för Alassandro. Men den lilla vakteln är inte det enda djuret hemma hos Alessandro Östby. Nyligen fick hon sällskap av kattungen Mysan. Man skulle kunna tro att katten vore att farligt sällskap för Lilla Gumman. Men icke.

– De är vänner, de leker ibland och ibland bryr de sig inte alls om varandra, säger Alsssandro.