Stök. Polisen är inkopplad efter flera helger där ungdomar varit stökiga och kastat ägg på bussar i Stenhamra centrum. Foto: Lisa Halldén

Väktare beskjuten av raket – skadad

Under flera helger har det varit en del ungdomsstök i Stenhamra. Nu ökar polisen närvaron i området efter att bland annat en väktare fått en raket skjuten på sig. "Det går inte att se det som bara busstreck", säger Marie-Louise Mattsson, tillförordnad kommunpolis.

  • Publicerad 16:39, 28 maj 2021

Polisen har vid upprepade tillfällen fått rycka ut till Stenhamra sedan ett flertal ungdomar ställt till med stök i området runt centrum.

– Det är ett återkommande problem. De springer på taket på Stenhamraskolan och en väktare blev skjuten med en nyårsraket, säger Marie-Louise Mattsson.

Händelsen skedde för några veckor sedan. Väktaren fick även ägg och sten kastat mot sig och har fått brännskador och hörselbortfall av raketen. Polisen har inlett en förundersökning om våld mot tjänsteman och flera förhör ska hållas. Innan dess vill polisen inte gå ut med mer information om händelsen.

Stöket har främst skett fredagar och lördagar mellan 22.00 och midnatt.

– Vi kommer att öka vår närvaro. Det är ett prioriterat problemområde, säger hon.

Polisen uppmanar även föräldrar och vuxna att öka närvaron i Stenhamra.

– Man behöver inte bara vara med på uppstyrd föräldravandring för att vara ute bland ungdomarna utan man kan och bör ta eget initiativ för att vi tillsammans ska kunna stoppa stöket.

Kontakt med handlare

Polisen har inlett en dialog med kommunen och även pratat med ledningen för både Stenhamraskolan och Uppgårdsskolan.

– De här ungdomarna är födda 2005, 2006 och 2007. Vi ser allvarligt på att de ger sig på väktare, säger Marie-Louise Mattsson.

Kommunens samordningschef har även pratat med lokala handlare och bett dem att inte sälja ägg till ungdomar om de misstänker att det ska användas till annat än bakning.

Den senaste helgen var det lugnare i området.

– Vi hoppas att det beror på att vi har tagit in flera till förhör, säger Marie-Louise Mattsson.

Även SL-bussar i trafik har utsatts för äggkastning och Arriva har polisanmält händelserna och även de inlett en dialog med kommunen.

Det här är inte första gången likande sabotage sker. För några år sedan krossades bland annat en ruta på en buss som körde i samma område och förarna vittnade om en otrygg situation.

Christer Ekelund, kommunikationschef för Arriva, ser stor risk för allvarliga konsekvenser om inte äggkastningen mot bussarna får ett slut.

– Stenhamra har smala vägar och det är stora tunga fordon. Det ska inte mycket till för att en förare ska tappa uppmärksamheten, säger han.

Allvar. Marie-Louise Mattsson, tillförordnad kommunpolis, ser allvarligt på de senaste veckornas stök i Stenhamra. Foto: Privat

Förolämpning

Han lyfter även en känsla som flera av bussförarna som kör i Stenhamra bär på.

– Obehagligt är ett för milt ord. Det här är en förolämpning mot stolta yrkesförare.

De bussar som har fått ägg kastade på sig har tagits ur trafik.

– Vi är ålagda att ha rena fordon och våra förare vill inte köra runt i äggbesudlade fordon, säger Christer Ekelund.

Chef. Christer Ekelund är kommunikationschef för Arriva. Foto: Thomas Carlgren

Obehagligt är ett för milt ord.

Det finns även en risk att vindrutan blir kladdig och försämrar sikten om ett krossat ägg smetas ut med vindrutetorkarna.

I förlängningen kan det innebära färre bussturer i Stenhamra.

– Vi har inte en massa extrabussar som står och väntar på att användas, säger han.

En annan möjlighet är att bussarna slutar att stanna i området eller kör en annan väg.

Stopp. Arriva hotar med att dra in bussturer som körs i Stenhamra om inte sabotaget upphör. Foto: Arriva

M-toppen vill lämna Ekerö för riksdagen

Nyheter Redo att lämna över stafettpinnen Adam Reuterskiölds (M) dagar som ordförande i Ekerös kommunstyrelse är räknade. Efter nästa val kommer han inte längre att stå till förfogande, ett beslut som han själv har fattat.onsdag 23/6 16:23

Beslut: Då får Ekerö tiggeriförbud

Nyheter Reviderat förslag fick ja i kommunfullmäktige Från och med 1 juli kan det bli förbjudet att tigga på en rad platser i Ekerö kommun. Det står klart efter att kommunfullmäktige återigen har tagit ställning i frågan.onsdag 23/6 12:49

Politisk oenighet om plats för kortläsare

Nyheter Då kan Ekeröbussarna öppna där fram Ekerös bussresenärer som saknar smartphone kan inte betala med reskassa vid resans start. Politiskt råder det delade meningar om hur betalning ska ske framöver. "Folk måste få kunna göra rätt för...tisdag 22/6 15:58