Vilka är då förutsättningarna? Vi tar det vi vet idag:

Pudelns kärna i valresultatet var att Liberalerna förlorade två mandat och Miljöpartiet ett. Det betyder att forna koalitionen S + L + MP, med stöd av V, får 30 mandat av 61 möjliga. Således får de inte majoritet då M + KD + C med stöd av SD (eller om SD rent av ingår i styret) får 31 mandat.

Det vi också vet är att:

– C inte kommer att samarbeta med vare sig S eller MP.

– L inte samarbetar med SD (möjligen via passivt stöd, men inte som samstyre).

– M håller samtliga dörrar öppna för samarbete.

– SD inte heller säger sig stänga för något samarbete.

Politikerna ännu förtegna

Anna Steele är kommunalråd för Centerpartiet och inte nöjd med valresultatet där C tappar ett mandat i kommunfullmäktige.

– Jag känner besvikelse, partiet har backat lite i hela Sverige.

Kan du tänka sig att samregera med SD i Tyresö?

– Det kan jag inte svara på. Det vi har sagt är att vi inte kommer att samarbeta med S eller MP. Än så länge står vi själva vilket också var förutsättningen inför valet, avslutar Steele.

Henrik Mellström, ordförande för Sverigedemokraterna i Tyresö är glad över valframgången. Partiet gick fram 1,2 procentenheter i kommunvalet.

– Men vi hade velat ha ännu mer lokalt. Fler röstade på SD i riksdagsvalet än i kommunalvalet.

Har ni pratat med Moderaterna efter valet?

– Jag kan inte kommentera det ännu. Vi pratar med alla, men det är klart att det skulle vara svårt att regera tillsammans med V och MP. Inte blankt nej, men oerhört svårt med dessa partier.

Förtjänat mer

Mitt i Tyresö stöter på Marie Åkesdotter och Ajda Asgari vid Bollmora torg. De är gruppledare respektive kommunalråd för Miljöpartiet i Tyresö. Nu plockar de ner valaffischer, men tar sig tid att prata lite om valutgången.

– Vi hade förtjänat lite mer, säger Åkesdotter med hänvisning till att partiet backade 0,5 procentenheter och tappade ett mandat i kommunfullmäktige.

Ajda Asgari vänder på det:

– Om man jämför med hela landet och andra kommuner har vi ju gjort ett väldigt bra val.

Har ni hunnit prata med andra partier, era koalitionskollegor S och L till exempel?

– Nej det har vi inte. Koalitionen saknar ett mandat för att kunna styra på samma sätt som tidigare. Bollen ligger hos sossarna, det är upp till dem att sy ihop något, säger Asgari.

Skulle samarbete med SD vara tänkbart?

– Nej. Jag har varit väldigt tydlig i alla sammanhang. Det är vår röda linje.

– Så maktkåta är vi inte! säger Åkesdotter.

Lika komplicerat som förra gången

Vi ringer upp Mats Lindblom (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, med frågan hur det går med förhandlingarna partier emellan.

– Vi har inte kommit igång riktigt och förväntar oss fler svar nästa vecka. Precis som vi befarat blev det lika parlamentariskt komplicerat efter det här valet som efter förra.

Kan Liberalerna tänka sig ett samarbete med SD lokalt?

– Nej, vi vill inte sitta i samma styre som SD, men någon form av passivt stöd kan komma att ske, precis som med Vänsterpartiet under senaste mandatperioden. Vi gick till val som enskilt parti och inte som part i en koalition.