Miljoner. Polisen uppskattar att 30 till 35 miljoner stjäls varje månad i Sverige. Nyligen utsattes ett större antal personer i Märsta för så kallade "vishing"-bedrägerier. Foto: Mostphotos

Våg av telefonbedrägerier i Märsta

Som mest har ett brottsoffer förlorat upp emot 200 000 kronor när en våg av så kallade vishing-brott svept över Märsta. Enligt polisen är det främst äldre som utsätts för bedrägerierna.

  • Publicerad 14:53, 23 jul 2021

Lämna aldrig över personliga uppgifter på telefon, eller till någon som besöker bostaden.

Under juni har 21 fall av telefonbedrägeri, där 11 brott fullbordats, i Märsta anmälts till polisen.

I snitt har de drabbade Märstaborna förlorat 32 000 kronor, men under ett tillfälle uppgick summan nästan till 200 000 kronor.

Jan Friberg arbetar brottsförebyggande på Bedrägerisektionen på polisen, och ser oroande på siffrorna.

– Under en treårsperiod har vi sett att de här så kallade "vishing"-bedrägerierna ökat mot äldre. Det finns en beräkning som uppskattar att mellan 30 och 35 miljoner stjäls i månaden i Sverige.

– Det är fruktansvärt mycket pengar, och företrädesvis äldre som drabbas.

Varför Märsta har blivit en måltavla är oklart.

– De här personerna arbetar med att slumpartat välja ut platser. Vi har ingen direkt förklaring till varför det varit så många sådana här fall i Märsta, säger Jan Friberg.

Så luras de

Sedan ett antal år tillbaka har polisen varnat för "vishing"-bedrägerier.

Tillvägagångssättet är ofta att bedragarna utger sig för att ringa från en bank, myndighet, inkassoföretag eller liknande. Ofta är de flera personer som ringer från olika nummer.

De påstår att den utsatte har en skuld, eller ett annat problem som måste lösas. Sedan lurar de till sig bankkoder eller bank-id genom att presentera en lösning på problemet.

– De är väldigt uppfinningsrika. Men framförallt är de duktiga på att förmedla oro och samtidigt en hjälpande hand.

Hur ska man skydda sig?

– Lämna aldrig över personliga uppgifter på telefon, eller till någon som besöker bostaden.

Jan Friberg uppmanar andra personer att vara vaksamma, om exempelvis en farmor eller en vän kan bli utsatt.

– Vi behöver trumma in att aldrig lämna ut personuppgifter. Jag har träffat personer som har förlorat livslusten efter att de blivit lurade på sitt sparkapital.

Polisen arbetar på flera sätt för att förhindra bedrägerierna, bland annat genom samarbeten med bankinstitutionerna.

– It-systemen vi har idag är tillförlitliga. Men svagheten är den mänskliga faktorn, och därför behöver vi prata mer om det här.

Vad är vishing?

Vishing står för voice-fishing vilket innebär att bedragaren ringer upp och utger sig för att vara från exempelvis banken.

Polisens råd för att skydda sig:

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta själv din bank.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Nästan dubbelt så många smittade

Nyheter Stora skillnader i olika områden En ökning från vecka 36 till vecka 37 i antalet smittade i Sigtuna kommun. Inget nytt dödsfall, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.fredag 24/9 10:15

Sigtuna faller i företagsranking igen

Nyheter Tappat från 16 till 75 plats på nio år När Sigtunaföretagare rankar kommunen faller den på Sverigelistan för sjunde gången på nio år.onsdag 22/9 11:57

Känd Sigtunadoldis med i "Draknästet"

Nyheter Entreprenören Jonas Eriksson hetare än någonsin I somras satt han dagligen i EM-studion och hans nya padelbana i Sigtuna stadsängar invigdes. Nu kan Sigtunabon Jonas Eriksson även titulera sig som drake.måndag 20/9 10:08