"Under våren har det varje dag luktat avlopp mer eller mindre starkt i entrén till Thorildsplans t-bana. Åtgärder på gång?".

Det undrade läsaren Gunvor i ett mejl till Mitt i Kungsholmen.

Vi kollade saken med SL:s presstjänst och fick svaret att det under våren till och från har varit dålig lukt i gången under spåren vid Thorildsplan.

– Det har varit en del problem med igensatta golvbrunnar. Dels lukt från avloppet vid Pressbyrån, dels från vatten som har läckt in i hissgropen vid hissen på norra sidan och stått där och surnat, skriver Claes Keisu vid SL:s presstjänst i ett mejl.

Thorildsplans tunnelbana i juni 2023 – den speciella lukten är tydlig när man går in på stationen vid den norra ingången.

Thorildsplans tunnelbana i juni 2023 – den speciella lukten är tydlig när man går in på stationen vid den norra ingången.

Olle Anrell

Enligt honom har man har haft särskild uppsikt över situationen och åtgärdat problemen varefter de har uppstått.

– Jag åker själv till och från Thorildsplan varje dag och nu är det några veckor sedan jag senast kände att det luktade illa. Förhoppningsvis har vi det under kontroll nu.

När Mitt i besökte stationen förra veckan var det dock en relativt tydlig avloppslukt vid uppgången mot Thorildsplan. Claes Keisu hälsar att den kan ha kommit tillbaka via en golvbrunn.

Ska fräscha upp

I veckan har SL börjat fräscha ytskikten på stationen vid Thorildsplan. De ska måla tak och bärande balkar, golvet ska delvis göras om och trasiga plattor ska lagas.

– Och vi räknar med att problemen med dålig lukt då kan åtgärdas permanent, skriver Claes Keisu.