Det är Stockholms filmfestival som nu anordnar ”Stockholm Film Marathon” 5-6 november på biograf Zita på Birger Jarlsgatan.

30 deltagare ska försöka se så mycket film som möjligt under ett dygn. Behöver du gå toaletten eller slumrar till dras tid av.

– Det gäller att de som tävlar anpassar sina toalettbesök. Det sista du vill är att behöva stå i kö, säger Magnus Larsson, filmfestivalens marknadschef.

Har du något mer tips?

– Jag skulle råda alla att ladda upp med mycket sömn innan. Och jag tror inte man ska ha för bekväma kläder på sig, det gäller ju att hålla sig vaken.

Träning innan underlättar

Enligt Markus Larsson kan det också vara bra att förbereda sig på samma sätt som inför ett vanligt marathonlopp. Det vill säga att vara rejält tränad på uppgiften som väntar.

–Det handlar mycket om uthållighet. Man bör testa att se film i tolv timmar, så man vet hur kroppen reagerar på att sitta still så länge.

Gör ni något för att underlätta för deltagarna?

– Ja, alla som är med och tävlar får en goodiebag med lite mat och dryck. Och sedan har vi lagt in skräckfilmer under natten, så det blir lättare att hålla sig vaken då.

I vinstpotten ligger fem års fri tillgång till Stockholms filmfestival. Årets upplaga av filmfestivalen går av stapeln 9-20 november.