Att befolkningen lever längre är glädjande i sig, men det innebär utmaningar för kommunen.

– Vi har länge haft en relativt ung befolkning i Sollentuna med stor inflyttning och många barnfamiljer, men vi såg för några år sedan att det kommer att ändras, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L).

Utvecklingen att allt fler lever allt längre pågår i hela Sverige. För välfärdsmodellen innebär det stora prövningar. En åldrande befolkning ska ha pensioner, sjukvård och ett gott omhändertagande, samtidigt som en mindre andel av befolkningen arbetar och betalar skatt.

I Sollentuna har andelen äldre ökat stadigt de senaste 20 åren, 65-plussarna från 12 till 16 procent och 80-plussarna från 2,7 till 5,0 procent.

Många 40-talister

Och i förra veckan kom en ny befolkningsprognos för Sollentuna 2024–2033 som visar att tendensen lär fortsätta, inte minst i och med att de stora barnkullarna födda på 1940-talet når de äldsta åldersgrupperna.

– Det är otroligt roligt att fler blir äldre och även friskare, men det ställer också krav på kommunen, säger Anna-Lena Johansson.

Det är ett av skälen till att kommunen har börjat satsa mer på förebyggande verksamhet, förklarar hon.

– Vi jobbar med kost och hälsa, både fysisk och social. Ensamheten ökar för äldre, ofta är det kvinnor som överlever sina män och blir ensamma.

Fler kommer att behöva stöd

Det förebyggande arbetet är en vinst för individen, att få hålla sig frisk så långt upp i livet som möjligt. Men det kostar också mindre för kommunen om fler kan bo hemma så länge som möjligt.

– Det är något som de flesta också vill själva, säger Anna-Lena Johansson.

Men förebyggande till trots – i stigande ålder kommer demens och andra sjukdomar och med tiden kommer allt fler att behöva stöd.

– Våra insatser kommer att behövas mer i den äldsta gruppen. Då pratar vi inte om 85- eller 90-plussare som tidigare, i dag är det främst 95-plussare. Men vi känner oss väl rustade för ökade volymer. Två nya särskilda boenden för äldre finns planerade på sikt, säger Anna-Lena Johansson.

Och ekonomiskt?

– Vård och omsorgsnämnden hade underskott 2016 och fick i uppdrag att få till en budget i balans, vilket vi har haft sedan 2019. Det handlar om att arbeta förebyggande men även om att prioritera, att se vilka som bäst behöver stöd. Resurserna är inte oändliga.