Fördröjt utbyte. Gångbron mellan Örnens väg och Rudans friluftsområde kan tas bort om ett par månader och ersättas först efter årsskiftet. Foto: Viktor Runsten

Utbyte av skadad gångbro dröjer till nästa år

Gångbron mellan Rudan och Handen har varit avstängd sedan februari. Kommunen överraskades av brons dåliga skick, och nu står det klart att en ny bro kommer dröja till 2023.

  • Publicerad 06:15, 10 jun 2022

Den 7 februari upptäcktes stora skador på en bärande träkonstruktion på gångbron som går mellan Örnens väg och Rudans friluftsområde. Bron spärrades av och pendeltågstrafiken som löpte under bron ställdes in tills stöttande pelare sattes in 9 februari.

Akut läge när gångbro över järnväg började brista

– Troligen har något tyngre fordon kört över bron. Ingen bil, men något annat. Det kan man spekulera i, men troligen har något sådant hänt, säger Petri Salonen (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Innan skadorna upptäcktes var det klart att bron skulle bytas ut, men det hela satte en ny tidsram för bytet. Nu står det klart att en ny bro kan komma på plats först under 2023.

– Om ett par månader kommer ett planerat trafikstopp i tågtrafiken, då ska bron plockas ner. Sedan kommer Trafikverket sätta upp en ny stålbro efter årsskiftet. Det ska upphandlas och vi ska hitta en bro som vi vet håller bra, säger Petri Salonen.

Petri Salonen berättar att kommunen skulle kunna tidigarelägga arbetet, men på grund av kostnad att stänga av tågtrafiken väljer de att vänta in det planerade trafikstoppet och låter bron vara avstängd tills dess.

Han säger även att kostnaden för att byta ut bron blir högre än vad kommunen först hade tänkt sig.

– Exakt hur mycket får vi återkomma till, men det blir en rejäl satsning. Jag vågar inte spekulera i siffror.