För att förbättra arbetsron i klassrummen föreslår Liberalerna i Sigtuna att kommunen ska införa en akutskola dit man kan flytta avstängda eller utåtagerande elever. För detta ändamål anslår kommunen 2,5 miljoner kronor, till detta kommer även stadsbidrag.

Förslaget ska utredas av utbildningsförvaltningen under våren. Liknande akutskolor finns redan i Stockholm och Göteborg.

– Akutskola är något som Liberalerna gick ut med nationellt i valrörelsen och det här är något vi vill satsa på i Sigtuna kommun också. Vi är en mycket mindre kommun och måste se hur vi kan göra här i Sigtuna för att det ska fungera, säger Pernilla Bergqvist (L) som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Sigtuna kommun.

Lugna kalssrum

De akutskolor som finns i dagsläget gäller för avstängda elever. För elever som inte har blivit avstängda finns redan så kallade flexgrupper i kommunen.

– Vi vill jobba tidigt och förebyggande. Man ska kunna gå in i lägre åldrar där man ser att det finns en problematik. Vi vill komma åt en win/win-situation, dels att det blir lugnare i klassrummet men även att vi intensivt kan jobba med de här eleverna, säger hon.

Hur drar ni den gränsen så att man inte bara tar elever från sina klasser?

– Det får förvaltning nu utreda. Vi måste vara säkra på att det här blir bra för alla.

Var akutskolan ska ligga eller om befintliga lokaler ska användas är inte klart.

Klättrar i skolrankning

När resultaten hos landets niondeklassare jämförs presterar eleverna i Sigtuna kommun bättre och bättre. Kommunen klättrar två placeringar från en 37:e plats föregående år till 35:e i Sveriges kommuner och regioner (SKR) rankning.

SKR jämför genomsnittligt meritvärde hos avgångseleverna i våras, hur stor andel av dem som gick ut med godkända betyg i samtliga ämnen samt hur stor andel som blev behöriga att söka till yrkesprogram.

– Det är tydligt att våra prioriteringar med sociala team, en förstärkning på barn- och elevhälsan och framtidens skolbibliotek gett resultat, säger Pernilla Bergqvist.