Olycksplats. Malin Göthe hjälpte en man som blev påkörd på övergångsstället vid Willys. Hon och sköndalsbon Marcus Davidsson kräver att staden förbättrar säkerheten. Foto: Mattias Kamgren

Usel trafiksäkerhet vid handelsplatsen

Malin Göthe försökte stoppa blödningen när en fotgängare blivit påkörd på övergångsstället vid Willys i Sköndal. Hon är en av flera som kräver att den trafikfarliga platsen åtgärdas.

  • Publicerad 14:38, 17 jun 2021

– Det känns lite skakigt att komma hit.

Skarpnäcksbon Malin Göthe är tillbaka vid infarten till handelsplatsen i Sköndal, drygt en vecka efter olyckan då en fotgängare blev påkörd. Hon var en av de första som var framme och försökte hjälpa honom.

– Andningen var rosslig och det rann blod från huvudet. Jag försökte stoppa det med händerna, jag vet inte om jag gjorde rätt, säger hon.

Marcus Davidsson kom körande på Sköndalsvägen några minuter senare och såg ambulansen.

– Jag blev inte förvånad. Jag hade tänkt att det var precis det som skulle hända, säger han.

Byggstaket skymmer

Man behöver inte många minuter på plats för att förstå vad han menar. Övergångsstället är dåligt markerat i asfalten. De provisoriska skyltarna är vridna så att de knappt syns för bilister. Ett byggstaket skymmer de fotgängare och cyklister som kommer från Willys.

Skymd sikt. Pernilla Idegran och andra fotgängare som ska över vägen skyms delvis av byggstaket. Marcus Davidsson är en av de som kräver förbättringar. Foto: Mattias Kamgren

Som när Pernilla Idegran ska ta sig över vägen med sin dotter i barnvagn. Oroligt scannar hon den strida strömmen av bilar, för att se om någon sett henne och tänker stanna.

– Det är rörigt här. Inte så kul att gå över med barnvagn, konstaterar hon.

Kräver snabba åtgärder

Marcus Davidsson och Malin Göthe har vänt sig till exploateringskontoret i Stockholms stad och krävt trygghetsåtgärder på vägen.

– Det behövs 30-gräns, vägbulor och tydligare utmärkning av övergångsställe, både här och längre upp där de bygger radhusen, säger Marcus Davidsson.

– Jag är förvånad att det inte redan är farthinder på plats, säger Malin Göthe.

Exploateringskontorets projektledare Mattias Sjöberg medger att trafiksituationen är problematisk på grund av pågående vägarbete.

– Det är ett smalt utrymme där det blir komplicerat under byggtiden. Byggstaketet gör att det kan vara svårt för bilister att se gångtrafikanter som ska över vägen. Ambitionen med de arbeten vi gör nu är att förbättra trafiksäkerheten när det väl är klart, säger han.

Missat sätta upp 30-skyltar

Han poängterar att 30-gräns ska gälla förbi byggområdet, men kan inte svara på varför inga skyltar kommit upp. Det och andra åtgärder ska nu vara på gång.

– Vi ska se till att få upp skyltar. Vi ska också få dit provisoriska farthinder och skylta upp ordentligt vid övergångsstället. Det ska göras så fort som möjligt.

Den man som blev påkörd vid övergångsstället var enligt polisen vid medvetande när han fördes till sjukhus. Händelsen utreds som vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Detta händer på Sköndalsvägen

Ett extra körfält för bussar anläggs just nu på Sköndalvägen vid handelsplatsen.

Dessutom ska korsningen med Perstorpsvägen få signalljus.

Trafikarbetena väntas vara klara i höst.

Längre fram väntar fler byggarbeten på Sköndalsvägen, då framkomligheten på övriga delar av vägen ska ses över.

Visa merVisa mindre