Det massiva snöfallet i slutet av november blev en prövning för Stockholms stads snöröjning. Flera snöplogar gick sönder, överbelastade av tung blötsnö, och några skadades av blixten under ett nattligt oväder. Nedfallna träd och grenar sinkade också röjningen på sina håll.

Efter några dagar var man ändå i stort sett i kapp. Undantaget några områden i södra Stockholm. I Älvsjö var många gator och trottoarer oplogade fem–sex dagar efter att ovädret först drog fram. Både fordon och fotgängare hade svårt att ta sig fram. På åtskilliga gator gick det inte alls – bilburna fick vackert stanna hemma från jobbet.

Uselt, tycker många Älvsjöbor. En av dem, Dennis Primmer, skrev ett mejl till trafikborgarrådet Lars Strömberg (MP) i torsdags morse.

   "Skulle uppskatta om du tog dig tid och tog tag i den totalt undermåliga snöröjningen i vissa delar av Älvsjö ... Nu har det gått fem–sex dagar sedan det ymniga snöfallet. Tidigare år har vi i Älvsjö haft överseende med att det dröjt några dagar. Vi förstår att det finns viktigare områden. Men nu är måttet rågat för vårt tålamod", skrev han bland annat.

Smala villagator

Mitt i kontaktar trafikborgarrådet för en intervju men hänvisas till trafikkontorets pressavdelning. Där menar presskontakten Malinda Flodman att Älvsjö är svårare att snöröja än många andra områden.

– Vi har haft stora problem i Älvsjö. En viktig orsak är att det finns många smala villagator där, med lite utrymme att trycka ut snön mot sidorna. Det har gjort det svårt för plogbilarna. Mindre plogbilar hade dessutom svårt att komma fram eftersom snön var så tung, säger hon.

Oavsett det är snöröjningen i Älvsjö ett misslyckande, medger Malinda Flodman.

– När det snöade i 2,5 dygn var det förståeligt att snöröjningen gick långsamt. Men nu har det gått flera dagar till. Så här ska det inte vara. Det borde ha varit klart nu. Vi för diskussioner med entreprenören om orsakerna och om hur vi ska göra för att möta ett sådant här snöfall nästa gång, säger hon.

Trafikfara för barn

Snöröjningen handlar inte bara om framkomlighet utan också om säkerhet, något Dennis Primmer betonade i sitt mejl till trafikborgarrådet. "Där vi bor får den vandrande skolbussen gå på upplogade snövallar medan ledbussar med stressade förare sladdar förbi i farter upp till 50 km/h", skrev han efter att ha sett föräldrar kämpa fram med ett långt led barn på torsdagsmorgonen.

Trafikkontoret har fått in tusentals klagomål på snöröjningen under och efter snöovädret, en hel del av dem från Älvsjö. Malinda Flodman utesluter inte att det blir viten.

"När entreprenörerna inte skött sitt uppdrag i tid kan det bli aktuellt med viten. Vi har inte hunnit så långt än, vi vill först få färdigt arbetet med snöröjningen efter veckans snöväder, men det kan mycket väl bli fråga om viten på vissa ställen", skriver hon i ett mejl till Mitt i.