Sommarlovet har just börjat. 11-årige Oliver Bedza ser fram emot lediga dagar – och många turer i familjens nya motorbåt. Den ligger ankrad vid en brygga i Sätra småbåtshamn.

I dag hjälper han pappa Lukas att byta propeller – och i kväll kanske det blir en tur på Mälaren.

– Jag älskar att åka båt, det är fint och coolt att vara ute på vattnet. Vi brukar fiska ihop ute på sjön, berättar Oliver Bedza.

Ångmaskin och sågverk

Sedan många är Sätra småbåtshamn hemvist för Sätra båtsällskap och en plats förknippad med ledighet och semester.

En gång var det annorlunda. Mellan 1878 och 1935 låg ett av Stockholms varv här, där fartyg byggdes och reparerades. Stranden var kantad av byggnader där aktiviteten sjöd. Här fanns till exempel ett sågverk med en ångmaskin och stora skjul där pråmar byggdes.

Efter nedläggningen revs det mesta, men inte allt. Ett bra sommartips är att ta sig tid att gå på upptäcktsfärd i hamnens omgivning. Den uppmärksamme hittar skyltar här och var, som berättar om historien.

Bellman var här

Man behöver inte gå långt. Intill Sätra båtsällskaps moderna klubbhus finns det lilla torpet Rostock, med anor från 1600-talet och besjungen av skalden Carl Michael Bellman. Här fanns nämligen en krog en bit in på 1800-talet, där bönder kunde få sig en bit mat och ett glas brännvin när de färdades med varor på Mälaren.

När varvet startade blev den röda stugan i stället bostad åt varvsbyggmästaren Nils Nilsson och hans familj under ett par decennier. Minimalt avstånd till arbetsplatsen, kan man konstatera.

Nära till jobbet hade också de många varvsarbetarna. De bodde i rödmålade trähus uppe på höjden. Ett rum och kök fick räcka åt varje familj, så det var trångt. De odlade mat i små täppor och hade gemensam jordkällare. Barnen gick i skola ungefär där Sätra IP finns i dag.

Konst i grönskan

Husen står kvar så det är bara att gå upp på höjden och kika. I ett av dem har kulturföreningen Varvsarbetarhuset konstnärsateljéer – och kreativiteten sätter även spår utomhus. I grönskan samsas moderna konstverk med lämningar från förr, som jordkällare, små uthus och gamla kulturväxter.

Kanske fiskade varvsarbetarna i Mälaren för husbehov. I dag är det i alla fall populärt att ta med fiskespöet till sjön. Den här junieftermiddagen står en äldre Bredängsbo nere vid hamnen och hoppas på napp.

Får upp gädda och gös

11-årige Skärholmskillen Oliver Bedza gillar också att fiska. Han tänker ta med sig spöet på den nya båten.

– Jag har fått upp gäddor, säger han stolt medan pappa Lukas berättar att han blir glad om han får upp en gös.