Namninsamling. Lennart Vedin vill se trygghetskameror i Vega efter att döttrarna rånades av två pojkar i höstas. Har har dragit i gång en namninsamling och fått många i området med sig. Foto: Maria Nykvist

Upprop om fler kameror efter rån mot unga

Det finns önskemål om fler trygghetskameror i Haninge. Vegabon Lennart Vedin har startat en namninsamling sedan döttrarna rånades nära hemmet.

  • Publicerad 08:39, 3 feb 2021

Tina Vedin hade just fyllt 12 år och var ute tillsammans med sin 9-åriga syster och testade elsparkcykeln som hon hade fått i födelsedagspresent.

De åkte runt i området kring Vega station, inte långt hemifrån, när två pojkar i 15-årsåldern ska ha stoppat dem genom att dra tag i Tinas tröja, för att sedan slita sparkcykeln i från dem, och åka iväg med den.

– Jag blev rädd och ledsen, och när jag är ute nu är jag mer försiktig, säger Tina.

Stölden polisanmäldes, men pappa Lennart Vedin kunde inte släppa tanken på att det hade blivit otryggt i området, och att det inte var första gången barn eller unga rånats i området.

Fick ihop 500 underskrifter

Han önskade att det fanns kameror i området runt stationen, och uppe på bron över tågspåren, för att öka tryggheten i området. Han startade då en namninsamling i höstas för att få upp kameror och fick snabbt ihop över 500 underskrifter. Han skrev också ett medborgarförslag till kommunen och tog kontakt med lokala politiker.

– Det är många som inte vågar låta sina barn gå själva, utan känner sig tvungna att köra dem till och från skolan. De kan heller inte nyttja området full ut eftersom det känns otryggt. Jag tror att det är många kommuninvånare som vill ha flera kameror, inte bara här i Vega, säger Lennart Vedin.

Nattvandring. Jens Davidson (KD), uppmanar Vegaborna att starta en förening för att ansluta till nattvandring i kommunen. Foto: Pressbild Haninge kommun

Jens Davidsson (KD), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor, känner till önskemålet, och tycker att det är bra att invånarna hör av sig om platser som de upplever otrygga. Men han kan inte ge Lennart Vedin något besked innan förslaget har utretts.

– Det är inte alltid kommunen som äger marken och då kan vi inte sätta upp kameror. Rent krasst skulle man kunna sätta upp kameror överallt, men det finns också andra begränsningar, så som ekonomiska, och att vissa kan uppleva det integritetskränkande, även om nog gemene ser det som trygghetsskapande, säger han.