Lokalpionjärer. Bryan Toro, Kebba Njie och Mahdi Karim vill skapa ett ställe för människor i området att mötas. Nu hoppas de på så många namnunderskrifter som möjligt, helst över 1000. Foto: Ursula Dahlberg

Upprop för upprustning av Lisebergs bollplan

Nykomlingarna Östberga City FC satsar och vill göra Lisebergs bollplan till sin hemmaplan. Nu har de startat en namninsamling för att få till omklädningsrum.

  • Publicerad 06:40, 9 nov 2021

Vi vill få Östberga att bli vad det en gång var.

Konstgräset är behagligt mjukt och sviktande. Vid ena sidlinjen sitter några killar och snörar på sig fotbollsdojorna. Snart blandas ljuden av bollkickar med glada rop.

– Det är inget fel på planen, säger Mahdi Karim, en av grundarna till Östberga City FC.

Bryan Toro, grundare och spelare i laget precis som Mahdi, håller med. Visst är den lite sliten, men problemet är att det saknas omklädningsrum, förråd, gemensamma utrymmen och läktare.

– Du måste ha omklädningsrum för att få spela tävlingsmatch på seniornivå. Och Mahdi får förvara bollarna hemma, berättar Bryan.

Vill ha verksamhet lokalt

Ungdomar får spela matcher på Liseberg, men att byta kläder utomhus är ingen höjdare i dåligt väder.

– Hela idén fallerar om vi ska ha ungdomsverksamhet men den inte kan vara i Östberga. Folk bor ju här, säger Bryan.

Till våren tänker de dra i gång sin ungdomssatsning. Framöver vill de ha lag för alla – barn, ungdomar, damer, herrar och personer med funktionsnedsättningar.

– Ska vi kunna bedriva en framgångsrik förening behöver vi bra förutsättningar också, säger sportchefen Kebba Njie som startat namninsamlingen för upprustningen.

I skrivande stund har de fått in 320 underskrifter. De hoppas på 1000 namn innan de lämnar in listan till idrottsförvaltningen.

Intresse för en lokal satsning verkar finnas, då föräldrar frågar efter lag till sina barn. Ett "klubbhus" skulle kunna ge ungdomar en samlingsplats, menar Kebba.

– Vi vill få Östberga att bli vad det en gång var. Vi hade en väldig bra sammanhållning när jag var yngre, spelade fotboll hela tiden. Med åren har det försvunnit. Ungdomarna ska ha någonstans att vara. En samlingsplats där de känner sig välkomna, säger han.

Hemmaplan. "Har man en lokalt anknuten förening kommer folk alltid finnas här. Är det en vuxen här har barnen en trygghet", säger Kebba Njie, sportchefen som startade namninsamlingen för upprustning av Lisebergs bollplan. Foto: Ursula Dahlberg

Kan bli nytt hus

Hans Eriksson är idrottsplanerare på planeringsenheten vid idrottsförvaltningen. Han konstaterar att önskemålet från Östberga City ligger i linje med förvaltningens uppdrag att förbättra möjligheterna att byta om vid stora fotbollsplaner.

– Vi har tagit det här till oss. Vi kommer att titta på det och har skrivit upp det i vår så kallade behovsbank, säger han.

Hur fort de skulle kunna gå och om just Liseberg kan vara aktuellt vet han dock inte i dagsläget.

Östberga City FC

Startades hösten 2020 av Hady Karim, Mahdi Karim, Bun-Dawda Sowe och Bryan Toro som alla har ledande funktioner i klubblaget tillsammans med sportchefen Kebba Njie.

Herrseniorlag som i sista matchen för säsongen säkrade avancemang. Spelar nästa säsong i division 6.

Spelar sina hemmamatcher på Solberga BP då Lisebergs bollplan inte godkänns för seriespel.

Vill starta damlag samt fotbollskola för barn och ungdomar från Östberga och närområdet.

Visa merVisa mindre