Upp till 2 000 nya bostäder ska byggas i det gamla industriområdet Lövholmen, i Liljeholmen. Då måste förstås mycket rivas och dit hör, enligt planen, den nedlagda Nitrolackfabriken.

Men röster har höjts för att rädda byggnaden, som grönklassad av Stockholms stadsmuseum. Gröndalsbon och arkitekten Catharina Högstedt startade uppropet "Riv inte Nitrolack" som nu har fått 1875 underskrifter.

– Lövholmen är en fantastisk pärla. Visst finns det många som tycker att området ser hemskt ut nu och anser att hela skiten kan rivas men vi är också många som ser värden i industrilandskapet, säger hon.

Politiker fick listan

Den 20 maj lämnades uppropet över till stadsbyggnadsnämnden. Detta för att ledamöterna ska kunna titta på det det i god tid inför sitt möte den 26 maj, då rivningen är uppe till beslut. Det går dock att fortsätta att skriva under trots att listan lämnats in.

– Om beslutet blir rivning kommer vi att överklaga. Det är viktigt att vi ryter till om det här, säger Catharina Högstedt.

17 hus kan rivas

Den tegelröda Nitrolackfabriken ritades av arkitekterna Nils Tesch och Lars Magnus Giertz och stod klar 1943. Den är en av 17 byggnader på Lövholmen som kan rivas. Huset är mycket nedgånget men men Catharina Högstedt menar att en renovering är möjlig.

– Se på Färgfabriken strax intill. Den gick att restaurera och är nu en uppskattad plats. Det går att rädda Nitrolackfabriken också, säger Catharina Högstedt som också jämför med bevarad industriarkitektur på andra håll i staden:

– Jämför med Norra Djurgårdsstaden där man sparade Gasklockorna vid exploateringen. Varför kan man inte göra likadant här? Vi vill gärna att fler byggnader sparas men i det här läget kämpar vi för Nitrolackfabriken eftersom rivningshotet är akut.