“Är det trångt? Gå härifrån”. Drakenbergsparken är tapetserad med de rosa lapparna med ett tydligt budskap till stockholmarna. Varma vårdagar brukar människor flockas på den stora gräsmattan, ett vimmel som myndigheterna inte vill se men befarar när högre temperaturer, långhelger och skolavslutningar väntar.

Därför finns nu en lag som ger kommunerna rätt att stänga ner platser som parker och badplatser om det finns risk för stora folksamlingar och trängsel. Det har gjorts i Uppsala och Lund på Valborg.

Trängselkoll av vakter

I Stockholm hoppas finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) undvika en sån nedstängning.

– Vi ska göra allt för att slippa använda den här nya lagstiftningen men då är det viktigt att alla känner ett ansvar, säger hon.

Var försiktig i parken

I väntan på vaccin gäller det att inte tumma på avståndet, ett budskap staden fortsätter pumpa ut på stan och i sociala medier. Parkarbetare, fältassistenter, ordningsvakter och andra kommunanställda som rör sig utomhus ska hålla koll på populära platser. Vakter som i vintras bevakade skridskoisar kan skickas till badplatser varma dagar.

–  De kommer att trygga att avstånd hålls tills alla är vaccinerade och rapportera in lägesbilder till oss, säger Anna König Jerlmyr, som understryker att nedstängningar av allmänna platser måste vara mycket begränsade.

Vill öppna upp stan

Hennes förhoppning är att vaccineringen snart gör att staden istället kan återgå till ett mer normalt läge och efterlyser en plan för hur och när en återöppning kan ske från regeringen.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-preppar-stockholm-for-en-kultursommar-utomhus/repued!gKQakQ7n9sftD@GVxPxNGw/

– Ju fler som vaccinerats desto snabbare kan vi mötas i stora grupper igen. Jag hoppas att vi snarare kan fokusera på att öppna upp Stockholm än att stänga ner.