Planerna på att göra Snösätra till en permanent kulturplats tuffar på. I år hyr föreningen Kulturkvarter Snösätra, som i många år jobbat för att få till en sådan, marken i området av Stockholms stad. Målet är att det ska bli liv på platsen från och med april, och just nu går det att söka kulturstöd från staden för olika aktiviteter.

– Det känns verkligen jättekul, det var någon som sa att det blir som en gammal hederlig folkpark, men i urban tappning. Muralmålningar och graffiti kommer att spela huvudrollen men vi vill gärna få in fler kulturformer. Som dans, teater, musik och cirkus, säger Mikael Rickman från Kulturkvarter Snösätra.

I stället för att som i fjol köra en festival med aktiviteter koncentrerade till ett par veckor så väljer man att sprida ut evenemangen över hela året.

– Tanken är att skapa en kontinuitet, det ska hända något varje helg. Det kan till exempel vara loppisar, små festivaler eller en dj som spelar, och det ska alltid finnas något nytt att komma och titta på. Tidigare har det ju funnits viss problematik i området, med missbruk och illegala fester. Vi vill skapa en positiv plats och ser unga som en viktig del i den. Ju mer folk det är i rörelse på platsen, desto mindre av det andra, tror vi, säger Mikael Rickman.

Vill starta i april

I höstas utvärderade staden förra årets satsning. Man kom fram till att det krävs flera åtgärder för att Snösätra ska kunna bli en permanent kulturplats. Några exempel är permanent el och vatten. Platsen är fortfarande en uppställningsplats enligt detaljplanen, men föreningen har ett tillfälligt bygglov för publika tillställningar.

– I slutet av april räknar vi med att kunna komma i gång med evenemang. Vi ser fram emot det, säger Mikael Rickman, som vill uppmuntra alla med idéer att höra av sig.

– Oavsett om man får stöd från Stockholms stad eller inte så kan man kolla med oss om det finns möjlighet. Platsen kommer ju att vara tillgänglig. Det är värt att checka om det finns tid i kalendariet.