Förra veckan fyllde Skärisbiografen fem år. Valentina Bender som är konstnärlig ledare berättar att biografen är den enda i Europa som är så tydligt nischad mot barn och ungdomar.

– Det har gjort att många filmfestivaler vill komma till biografen, för att både nå en publik utanför tullarna och yngre personer, säger hon.

Under hösten kommer Skärisbiografen få besök av flera filmfestivaler. Helgen 1–2 oktober finns en ny sektion filmer för unga med fantasytema som går under namnet Mini-monsters. 16 oktober kommer dokumentärfilmsfestivalen Tiny Tempo på besök och senare i höst kommer även Asiatiska filmfestivalen och Cinemafrica till Skärholmen.

Tre dagar i veckan

Biografen visar filmer lördagar, söndagar och måndagar. På måndagar är det dokumentärtema, än så länge finns Bowiefilmen Moonage Daydream och Fire of Love, som beskrivs som en berättelse om vulkaner och kärlek, på schemat.

På söndagar blir det familjebio och även knattevisningar med animerade filmer för personer som är 3–6 år.

– Det är många barns första biobesök, så då är vi extra noga med att förklara hur det går till i en biosalong. Och under höstlovet kör vi filmkavalkad. Alla är välkomna, ett biobesök kostar 50 kronor, popcorn ingår, säger Valentina Bender. 

”Vem som hon” är en av verksamhetschefen Malin Hjelms favoriter av höstens föreställningar.

– Den har blivit en riktig publik- och kritikersuccé. Den fungerar från 15 år och uppåt. Jag pratade precis med en 80-åring som älskade den, så jag skulle säga att åldersspannet är 15–80 år ungefär, säger hon och skrattar.

Den 13 oktober har föreställningen EQ 3.0 premiär. 

– Den handlar om våra sju grundkänslor. Känslor vi alla känner och har gemensamma, oavsett ålder. Den kommer nog att locka många familjer. 

På höstlovet har kulturhuset även aktiviteter för små och stora barn. På Labbet kan till exempel alla mellan 13 och19 år få tips på hur de kommer igång med projekt inom musik, filmskapande, VR, spel och podd.

Varannan onsdag med start 22 september blir det standup på restaurang Tarantella i Bredäng.

Det är andra året i rad som krögaren Mattias Unal anordnar standup-kvällar tillsammans med komikern Ali Gorgi.

Ali Gorgi medverkar som konferencier och tar med sig tre komiker som får en kvart var på scenen.

Vilka komiker det blir som besöker Tarantella bestäms från gång till gång men Ali Gorgi säger att flera av de som medverkade förra året troligtvis kommer tillbaka. Som exempelvis Daniel Sanchez och Simon Gärdenfors.

Mattias Unal berättar att det brukar bli fullt hus.

– Kvällarna har blivit succé, jag tror inte det finns så mycket mer stand-up längs röda linjen just nu. Först var det mest lokalbor här men nu kommer även folk från Mälarhöjden och Hornstull hit för att kolla på standup.

Kulturhuset Folk i Skärholmen kommer att ha flera konstutställningar i sin ateljé inne i Skärholmen centrum under hösten, samt aktiviteter i sitt folkhus.

– Ett genomgående tema är att det är mycket dans, säger Izabella Borzecka som är verksamhetschef.

Till exempel håller Fredrik Quiñones en gratis work-in-progressvisning i Ateljé SKHLM 4 oktober av en ny dansföreställning som han jobbar med.

Dansaren, koreografen och skådespelaren Fredrik Quiñones är uppvuxeni Skärholmen och hans dans inspireras bland annat av modern dans, klubbdans och den kubanska dansscenen.

Folk i Skärholmen kommer även att arrangera dansklasser under hösten. Och bjuda in till Folkfika.

– 13 november bjuder vi in lokalbor och föreningar till vårt hus för att mötas, nätverka och prata om något tema, säger Izabella Borzecka