Något av det första som det politiska styret i Botkyrka, som tillträdda i höstas, gjorde vid makten var att skära ned på anslaget till Mångkulturellt centrum. I synnerhet pengarna som gick till restaurangverksamheten Tavernan, med motiveringen att det inte var kommunal verksamhet.

Länge var det oklart vad som skulle hända med den populära restaurangen. Men nu meddelar den nya ägaren, Nabeel Nazeer, att restaurangen blir kvar under samma namn.

Nabeel Nazeer knappast obekant, varken för Mångkulturellt centrum eller stammisarna på Tavernan.

– Vi som arbetar här vet hur det funkar. Så vi tänkte att vi kan ta över och att det skulle vara bra för alla, säger Nabeel Nazeer, som arbetat där sedan 2023.

All världens mat

Utåt sett är förändringen liten. Nabeel Nazeer fortsätter i restaurangen, likaså Nadia El Harrak som har arbetat där i tio år.

Den vegetariska buffén som restaurangen gjort sig känd för över hela Stockholmsområdet kommer dock att vara mindre frekvent.

– Vi tänker att vi ska ha temaveckor, med mat från olika delar av världen. För alla vi som jobbar i köket kommer från olika länder. Så nu i början ska vi ha en marockansk vecka och en nigeriansk. En vecka i månaden ska vi ha buffén, för gamla tiders skull, säger Nabeel Nazeer.

Tavernan kommer nu att drivas som ett företag frikopplat från Mångkulturellt centrum. Det innebär utmaningar som kräver nya sätt att arbeta på, menar Nabeel Nazeer. Förändringen i menyn är ett sådant.

– Nu måste vi ta ansvar för ekonomin på ett annat sätt. Då måste vi vara lite mer försiktiga och försöka hitta nya koncept som funkar. Tidigare kunde vi vara ganska generösa i hur mycket vi hade på buffén – vi kunde ha nästan 40 grejer på bordet varje dag, säger han och fortsätter:

– Nu måste vi också driva för vinst. Innan drev vi det bara för samhällets skull.

Den nya Tavernan öppnar 15 maj.

Nya styret vill skrota Tavernan på Mångkulturellt centrum

Restaurangen i Mångkulturellt centrum i Fittja kan försvinna vid årsskiftet. Det menar det nya politiska styret, som inte vill vara med och finansiera restaurangverksamhet.

Snart kan det vara slut med den helvegetariska buffén på Mångkulturellt centrum i Fittja. Den som lockar både Botkyrkabor och folk från hela Stockholmsregionen. Det eftersom det nya styret vill sluta finansiera restaurangverksamhet.

– Det är inte kommunal kärnverksamhet. Kommunen ska inte driva restaurang – det konkurrerar med annan verksamhet och då kan vi inte gå in med pengar till personal på Tavernan, säger Stina Lundgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Kommunen bekostar personalkostnader på Tavernan som uppgår till 1,2 miljoner kronor över tre år. Men enligt MKC:s verksamhetschef Monica Pourshahidi är restaurangen inte vinstdrivande och går på självkostnadsbasis. Men enligt verksamhetschefen går man ändå back.

Funnits sedan 2003

Den kommunala stiftelsen Mångkulturellt centrum (MKC) har funnits i Botkyrka sedan 1986. Sedan 2003 har café- och restaurangverksamheten Tavernan varit en självklar del i detta, menar Monica Pourshahidi.

Hon ser allvarligt på beskedet från politiken.

– Vi är den enda stora vegetariska buffén i området. Och Tavernan är en del av Mångkulturellt centrum som helhet, säger hon.

Hur då?

– Tavernan är en viktig del i vårt uppdrag som mötesplats vilket framgår av våra stadgar. Det är ett hårt slag mot oss som måste förändra – eller i värsta fall stänga – Tavernan. Vi ser inte en möjlighet att driva MKC i sin nuvarande form om vi inte har tillgång till en sådan mötesplats.

Kritiken: Kommer lägga ned hela MKC

Kritiken låter sig inte vänta från den politiska oppositionen.

Yasemin Ergül (S) är oppositionsråd i kommunen och ordförande för MKC:s stiftelse. Hon är inte överraskad över beskedet om Tavernan, med räds över utvecklingen som "är början på något större".

– Jag är orolig över att man på sikt kommer lägga ned hela MKC. Och kanske inte bara MKC utan även stora delar av övriga kultur- och föreningslivet, säger hon.

Yasemin Ergül (S), oppositionsråd och ordförande för stiftelsen MKC i Botkyrka.

Yasemin Ergül (S), oppositionsråd och ordförande för stiftelsen MKC i Botkyrka.

Albin Tingstedt

Huruvida det ligger något i oppositionens antagande kan Stina Lundgren inte svara på i dagsläget.

– Det vi har sagt är att vi ska se över verksamheten, säger hon.

"Borde vara fjäder i hatten"

En nedläggning av MKC skulle slå hårt mot kulturen i Botkyrka, menar Monica Pourshahidi.

– MKC borde vara en fjäder i hatten för kommunen. Vi är en unik verksamhet som bara finns här och vi står för kunskap och involverar människor i närområdet och i hela Stockholmsregionen. För mig är det bakvänt att man ser det som en belastning snarare än att man känner stolthet, säger hon.

Ordförande Yasemin Ergül tänker däremot inte släppa stridsyxan i första taget.

– Jag kommer, så länge jag har ordförandeskapet inom MKC, göra allt i min makt för att se till att det nya styrets förslag inte drivs igenom. Jag kommer vända mig till mina partivänner och andra partier som värnar om MKC för att försöka göra något åt situationen, säger hon.

Jag är orolig över att man på sikt kommer lägga ned hela MKC

Om MKC

Mångkulturellt centrum är en kommunal stiftelse som verkar för ett samhälle där mångfalden reflekteras i den nationella självbilden och där migration är en självklar del i det svenska kulturarvet.

De bedriver utbildning, forskning och bokutgivning.

I kulturhuset arrangerar man utställningar, specialbibliotek och konstpedagogisk verkstad. Här finns också restaurangen Tavernan som har helvegetarisk lunchbuffé.

Källa: Mångkulturellt centrum

Tavernan, restaurangen på Mångkulturellt centrum MKC i Fittja, får inget finansiellt stöd från kommunen från och med 2024.

Tavernan, restaurangen på Mångkulturellt centrum MKC i Fittja, får inget finansiellt stöd från kommunen från och med 2024.

Albin Tingstedt

Nya styret vill skrota Tavernan på Mångkulturellt centrum

Kritiken från oppositionen: De kommer lägga ned hela MKC