Det var den 10 maj som polisen larmades till ett flerfamiljshus i närheten av Jakobsbergs centrum. En person hade hittat ett misstänkt föremål och polisen kunde snabbt konstatera att det rörde sig om en termosbomb inlindad i en vit platspåse.

Nu döms tre män av Solna tingsrätt till fängelse för inblandning i händelsen.

En 28-årig man döms till tre års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. En 29-årig man döms till ett och halvt år för medhjälp till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Och en 33-åring, som enligt domen är bombtillverkaren, får tio månaders fängelse utöver det fängelsestraff han redan dömts till.

28-åringen misstänktes sedan tidigare för folkbokföringsbrott och när polisen genomförde en husrannsakan hos honom i Spånga hittades en liknande termosbomb. Polisen misstänkte tidigt att de båda bomberna hade samma ursprung.

Tre personer inblandade

Det skulle senare visa sig stämma. På bomberna hittades DNA som tillhörde en 33-årig man från Norrtälje. En del av bevisningen mot 33-åringen var övervakningsfilmer från en butik som visar att han köpte delarna till bomberna.

Så sent som i höstas dömdes 33-åringen i ett annat ärende till ett flera år långt fängelsestraff för att ha tillverkat bomber.

Enligt domen i Solna tingsrätt hade 28-åringen i Spånga rollen som säljare, men även en tredje person, en 29-åring, döms för att ha agerat som en mellanhand mellan 33-åringen och 28-åringen.

Skarpladdad bomb

Enligt polisens utredning var termosbomben som hittades i Jakobsberg skarpladdad med 950 gram dynamit.

De tre männen förnekar brott. 33-åringen från Norrtälje erkänner att han köpt delarna och och kopplat elsprängkapslar i termosarna. Han hävdar dock att han inte placerat dynamiten i termosarna.

I 28-åringens telefon hittade polisen bilder på termosbomber som var väldigt lika de som hittades i förrådet i Spånga och den i Jakobsberg. Han har också i krypterade chattar sålt en termosbomb.