Marika och CG Wachtmeister har under mer än ett halvt sekel byggt upp en av Europas mest unika samtidskonstsamlingar, och grundat och drivit skulpturparken Wanås konst i skånska Knislinge.

Paret började samla konst på 1970-talet och i dag omfattar deras samling nära 300 verk. Nu visas drygt hälften av dessa verk på Liljevalchs fram till den 29 september, presenterade genom utställningen "Hjärtahjärna".

Ett av verken är Monika Larsen Dennis glasskulptur "Heartbrain" från 1997, ett gjutet hjärta i storleken av en hjärna.

Monika Larsen Dennis glasskulptur "Heartbrain" från 1997.

Monika Larsen Dennis glasskulptur "Heartbrain" från 1997.

Mattias Lindbäck

Det är genom denna "hjärtahjärna"-logik som paret Wachtmeisters samling tar form, där deras kärlek till konst möter en önskan att förstå vår samtid.

Konstnärer som väckt debatt

I samlingen återfinns verk av konstnärer som har väckt stor debatt och uppmärksamhet internationellt under de senaste decennierna. Bland annat Louise Bourgeois, Nan Goldin, Nathalie Djurberg och Hans Berg, Andres Serrano, William Kentridge och Ann-Sofi Sidén.

Flickor i gult och lila, 2000. Verk av Lena Cronqvist.

Flickor i gult och lila, 2000. Verk av Lena Cronqvist.

Mattias Lindbäck

– Tvärs genom Marika och CG Wachtmeisters samling finns en idémässig båge som spänner över det sena 1900-talet och vår tid. Den berättar om de konstnärliga vinsterna av kvinnlig kamp och frigörelse, utforskande av individens frihet och demokratins skörhet, säger Joanna Sandell Wright, utställningens curator och Liljevalchs chef.

I samband med utställningen har Liljevalchs även i samarbete med Marika och CG Wachtmeister tagit fram en bok som handlar om att samla konst. Boken utforskar hur man ska börja och vad man bör tänka på.