Marion Fjellsten lutar sig långsamt bakåt, ryggen böjer sig följsamt tills händerna når det svarta golvet och hon skapat en cirkel med kroppen. Bredvid henne glider Alba Söderström vant ner i en spagat och sträcker upp händerna.

– Marion är vigast i i gruppen och Alba är bäst på att gå ner i spagat, säger ledaren Elin.

De är tre av Jakan cirkus 12 medlemmar. Sedan april har gruppen, med ett åldersspann på 12-25 år, tränat tricks och akrobatik inför sin föreställning "Ringar på vattnet".

– Den handlar om hur man gör något som påverkar i ett följande led och att vissa saker leder till att andra saker sker, säger Marion, 15 år.

Idén om temat kom gruppen på tillsammans. Samtidigt finns det inte ett specifikt budskap med föreställningen, det får tittaren bestämma själv.

– Cirkus är som en konstform på det sättet. Det är öppet för ens egna tolkning, menar Alba, 17 år.

– Jag tror inte ens att vi i gruppen har samma tolkning av temat, lägger Marion till.

Delaktiga i hela processen

Både tema och hur föreställningen ska bli har gruppen fått vara med och bestämma.

– Jag skapade en grund, ett skelett, och sen har hela gruppen varit med och fyllt i det med känslor och rörelser, säger Elin.

Men det är inte bara på scenen som gruppmedlemmarna har varit delaktiga i skapandet, även bakom scenen har de gjort de mesta.

– Vi har bakat det som kommer säljas vid föreställningen, jag har gjort affischen och vi har även färgat kläderna vi har på oss. Man har varit i en liten cirkusvärld tillsammans de senaste månaderna och blivit nära vänner, säger Alba.

– Flera av tjejerna var uppe vid åtta på en söndag och färgade kläder, frivilligt, säger Elin och skrattar.

Viktigt med tillit

Att gruppen har lyckats skapa en nära relation till varandra tror alla tre är en av de viktigaste delarna i cirkus.

– För cirkus handlar mycket om tillit. Kommer du orka bära mig eller kunna ta emot mig när jag faller? Det tar ett tag att jobba upp den tilliten, menar Elin.

Något annat som varit viktigt är att det är en så pass blandad grupp som ställer upp i Kallhäll folkets hus.

– I cirkus behöver man blandning, du behöver personer som är starka och stora som kan bära men du behöver också små som kan stå högst upp i pyramiden. Alla har sin plats och är viktiga för att få till tricken, menar Elin.

Skräckblandad förtjusning

Föreställningen har premiär den 29 maj och visas sedan tre gånger till. Nerverna verkar vara på plats, trots att Alba påpekar att de tränat alldeles för lite.

– Så känns det alltid några veckor innan, man tänker att de inte kommer gå. Men det ska bli jättekul, säger Elin.

Något som Alba och Marion ändå håller med om.

– Det är lite skräckblandad förtjusning, säger Alba.

– Jag är taggad!, säger Marion och avfyrar ett leende.