I Hammarby-Skarpnäck är barn, ungdomar och vuxna i sorg efter beskedet om att pojken hittats död. 13-åringen var innan dess anmäld försvunnen.

– Det jag kan säga är att vi har att göra med en extremt allvarlig brottsmisstanke, som handlar om att en väldigt ung person blivit mördad. Att mordoffret var i så ung ålder är i sig helt fruktansvärt och visar på ytterligare en dimension av det skoningslösa grova våldet. Nu arbetar vi för fullt med att utreda vad som har hänt den här pojken, säger förundersökningsledaren åklagare Lisa dos Santos i ett uttalande på Åklagarmyndighetens hemsida.

"Chockade"

Åklagarmyndigheten skriver att den unga pojken inte varit känd av polis sedan tidigare. På skolan i Hammarby-Skarpnäcks stadsdel, där pojken var elev, gapar nu en stol tom.

Efter beskedet om hans död samlades både barn, unga och vuxna för att sörja och tända ljus.

– Många var chockade. Det här är sådant som händer på film. Det är inte något som händer här, säger en förälder med barn på skolan.

På plats fanns även personal från Skarpnäcks församling, skolan, stadsdelsförvaltningen och frivilligorganisationer.

Föräldern som Mitt i talar med kände inte pojken personligen, men berättar att hon precis som många andra vuxna och barn på ljus- och minnesstunden var tagen.

– Det här påverkar barnen i stor omfattning, även de som inte kände honom.

Polisen vill ha tips

Polisen söker vittnen som kan ha sett eller hört något av intresse runt Haninge centrum och i skogsområdet nära Kolartorpsvägen i norra Handen, eller som har andra uppgifter om brottet.

– Oavsett vad som har hänt är det fruktansvärt och sorgesamt. Vi tänker på pojkens familj och nära och kära. Från vårt håll ligger nu allt fokus på att vara en trygg plats och möta sorgen, säger Johanna Berglund, grundskolechef i Skarpnäcks och Södermalms stadsdelar.

På pojkens skola satte man efter beskedet in extra resurser i form av kuratorer och fler vuxna. Fritidsgården håller extra öppet, liksom kyrkan. Även polis, krisstödjare, fältassistenter och nattvandrare fanns i området i veckan.