Sedan pandemilagen infördes har Sjövikshallen på Liljeholmskajen infört trängselvärdar. Det behövs. Trots skyltar och uppmaningar om att bara handla en och en vill skolungdomar ofta komma in i grupp.

– De visar ingen respekt alls och ibland blir situationen hotfull, säger butikschefen Greger Stiby.

Då har det ändå blivit bättre. I somras och höstas ville ofta 15–20 gymnasieungdomar gå in samtidigt. Sedan återinfördes distansundervisning, helt eller delvis. Det har minskat trycket.

– Nu är det grupper på fyra, fem stycken. Vi är snabba att säga till dem. Det är ett evigt tjatande, säger Greger Stiby som också uppmanar barnfamiljer att tänka efter:

– Särskilt på helger är det både mamma, pappa och barn som kommer in. De är helt oförstående inför att alla måste alla göra en kollektiv ansträngning för att minska smittspridning.

Skyltar hjälper inte

Sjövikshallen är inte den enda matbutiken som har problem med högstadie- och gymnasieungdomar i grupp, på lunchraster och efter skoltid. Mitt i har ringt runt till flera matbutiker nära skolor i Hägersten-Älvsjö och de flesta delar bilden.

– Vi har skyltar utanför butiken om vad som gäller, så vi undrar ju om de inte kan läsa. Pandemilagen har tyvärr inte hjälpt alls, säger Linn Fagerholm, butikschef för Coop Midsommarkransen.

Linn Fagerholm berättar att hon och kollegerna "stenhårt" uppmanar dem som inte ska handla att lämna butiken. Det är inte alltid det hjälper. Därför för man också en dialog med rektorerna för skolorna i området och ber dem informera eleverna om reglerna.

"Allvarligt problem"

En sådan dialog har också Coop Nära i Mälarhöjden, med närmsta skola.

– Det finns självklart många jättefina skolungdomar, men det är ett allvarligt problem att så många inte följer reglerna. De visar en sådan respektlöshet mot oss. Vi vill inte riskera att tvingas stänga butiken på grund av dem, säger en butiksanställd.