Fritidsgården har normalt öppet till 23.30 på fredagar men avbröt verksamheten när skottlossningen utanför lokalerna på Oxelvägen startade strax efter klockan 21 i fredags. Enligt polisen riktades skotten inte mot fritidsgården utan mot en person som råkade befinna sig utanför.

– När det väl bröt ut var allt fokus på att skapa en trygg samvaro för ungdomarna samt även få kontakt med vårdnadshavare och se till att ungdomarna kom hem säkert och tryggt säger Johan Ekdal, tillförordnad biträdande verksamhetschef för Älta fritidsgård.

Har öppet som vanligt

Uppemot ett 60-tal ungdomar besöker Älta fritidsgård om fredagarna. Kommunen erbjuder såväl ungdomar som personal samtalsstöd efter den chockartade händelsen.

– Vi samverkar tätt med olika verksamheter i kommunen som arbetar med ungdomar och som kan hjälpa ungdomarna att få rätt stöd som till exempel Stödcentrum för unga brottsutsatta, säger Johan Ekdal.

Den här veckan planerar fritidsgården att ha öppet som vanligt.

– Vi ser att det är av vikt att vi har öppet. I sådan här lägen är det bra att det finns verksamheter som är öppna där du kan träffa trygga vuxna, prata om händelsen och få en meningsfull fritid, säger Johan Ekdal.

Polisen gjorde flera avspärrningar kring Älta centrum, sökte med hundar och helikopter och säkrade bevis. En man greps och häktades i söndags misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Mannen nekar till brott.

Hittade kokain på lekplats

Flera människor som bor nära Älta centrum skakas av mordförsöket. 

– Det är obehagligt. Under pandemin gick jag och handlade i centrum på kvällarna men det gör jag inte nu. Jag är inte ute på kvällarna längre, säger en person.

En annan person som har bott i flera år i området känner sig allt otryggare.

– Det har varit så himla bra här men de senaste två åren har det urartat. Vi hittade kokain i en påse vid rutschkanan på gården. Och nu satt vi hemma och drack bubbel och käkade ost när det small.