Den 4 februari i år ville en polispatrull kontrollera en bil i ett bostadsområde i centrala Farsta.

När föraren vägrade stanna blev det starten på en dramatisk biljakt via Farstavägen, Nynäsvägen och vidare in på mindre vägar i Skogås. Det slutade med att polisen prejade bilen av vägen.

Bakom ratten satt en minderårig förare och två pojkar i övre tonåren. När polisen sedan gjorde husrannsakan hemma hos en av dem i Farsta, hittades bland annat en revolver och en papperspåse med en hemmagjord sprängladdning.

Enligt den färska domen i Södertörns tingsrätt skulle laddningen användas för att spränga en företagslokal i Gubbängen. De båda ungdomarna ska bara några dagar tidigare ha fått i uppdrag att utföra dådet. Det framgår av konversationer som polisen hittade i deras telefoner.

Där framgår också att sprängningen var planerad till den 3 februari – alltså dagen innan ungdomarna greps.

– Det var planerat att genomföras den 3 februari men ställdes in då det var för mycket poliser ute. En sprängning i Gubbängen var med andra ord nära förestående, säger Ebba Schullström på grova brott, polisområde Stockholm syd, i ett pressmeddelande.

Fyra dömda – två fick fängelse

De båda ungdomarna, 16 respektive 17 år vid tidpunkten för brottet, dömdes av Södertörns tingsrätt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En av dem dömdes även för grovt vapenbrott. Påföljden blev ungdomsvård och ungdomstjänst.

Två vuxna män dömdes till fängelse för inblandning i planerna. En 40-årig man, som polisen kallar för ”bombmakaren”, dömdes till tre års fängelse och utvisning. Enligt domen var det han som levererade sprängladdningen till ungdomarna.

En 29-årig man som ska ha hanterat sprängämnena i ett tidigare skede dömdes till fängelse i två och ett halvt år.

Samtliga dömdes mot sitt nekande.