DETTA ÄR DEL TVÅ I ARTIKELSERIEN "NÅGONSTANS ATT BO?" LÄS ÄVEN DEL ETT.

För en 26-åring som tjänar runt 34 000 kronor i månaden och som samlat ihop några hundra tusen till kontantinsatsen, är det i dag inga problem att hitta en ljus, välplanerad etta att köpa i Stockholmsområdet.

Just nu finns hur många som helst. Det är köparens marknad. Det beror på ränteläget, förklarar Mike Chammas, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Solna.

– Mediernas rapportering gör att köparna väntar för att se om inte priserna ska falla ännu mer. Samtidigt hoppas säljarna fortfarande få ut de priser som gällde för några månader sedan, säger han.

https://www.mitti.se/bostad/ny-statistik-sjunkande-bostadspriser-i-stockholm/repvfh!4KS2FZHxljPq2oksPa9pQ/

Snabbare upp- och nergångar

Men den osäkra prisbilden för smålägenheter fanns redan tidigare i stora delar av ytterstaden. Samtidigt som mer centralt belägna ettor har ökat stadigt i värde har ettorna i kranskommunerna åkt berg- och dalbana – och i en del fall landat på minus.

– När marknaden är volatil ser vi generellt snabbare upp- och nergångar i de lite mindre attraktiva områdena, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Isak Lindstrand i Sundbyberg är lättad när han lastar in stolar bak i flyttbilen. För fem år sedan, när han var 23 år, köpte han med ekonomisk hjälp från sin pappa en nybyggd 1,5:a på 35 kvadrat i Stora Ursvik.

Efter åtta visningar

– Då betalade jag 2 295 000 kronor. Det var den nivå priserna låg på då. Om jag vetat hur det skulle bli hade jag definitivt agerat annorlunda, säger Isak.

Närheten till den nya bron till Rinkeby har, enligt vissa mäklare, gjort lägenheterna i just hans kvarter extra svårsålda. Nu har Isak Lindstrand äntligen, efter åtta visningar, sålt lägenheten – med en rejäl förlust.

https://www.mitti.se/ettsthlm/forhoppningen-bron-till-rinkeby-ska-minska-gapet/repuda!Oc@aR8EoWvktScJTLDUwkw/

– Jag fick ut 2,1 miljoner. Det är tråkigt att förlora så mycket. Men jag har varit fast­anställd och kunnat amortera av ganska mycket under tiden, så det är ändå inte så farligt, säger Isak som jobbar som kock.

De senaste tio åren har det har byggts många hundra snarlika ettor och 1,5:or i områden som Järvastaden, Stora Ursvik och Barkarbystaden – just för att möta behovet hos unga förstagångsköpare.

– Utbudet blev för stort och i flera områden har vi sett sjunkande priser på smålägenheter. Det kan bli besvärligt och ger en inlåsningseffekt, säger mäklaren Mike Chammas.

Hurdå?

– Om folk säljer för flera hundra tusen kronor mindre än de har köpt för har de inte pengar till den nya handpenningen och kan inte köpa något nytt. De blir fast. Det är väldigt vanligt, säger han.

https://www.mitti.se/debatt/debatt-startlan-sanker-troskeln-till-stockholms-bostadsmarknad/repveE!8YqXK4IawWWTiJ0KCVQbGw/

Att unga har med sig föräldrarnas pengar i sitt första lägenhetsköp blir allt vanligare, enligt flera bedömare i branschen. En vanlig uppskattning bland mäklare är att föräldrarna hjälper till i hälften av fallen.

Etta på Kungsholmen

I en smakfullt stajlad etta på 26 kvadratmeter på Pontonjärgatan, Kungsholmen, tar Nicklas Kling från Alicia Edelman Fastighetsmäkleri emot namn och telefonnummer från fyra fem tänkbara spekulanter: Några unga vuxna som tittar själva och en 21-åring från Bromma i sällskap av sin pappa.

– Jag har fyra barn, de två yngsta ska hitta lägenhet nu. Man får sälja villan och flytta till lägenhet själv för att få loss pengarna, säger pappan.

Är du orolig för investeringen?

– Nej. Inte på lång sikt. Så länge fler vill bo i innerstaden än vad det finns bostäder så kan det bara gå upp.

Claudia Wörmann, boendeekonom på låne­institutet SBAB, tycker att föräldrar curlar sina barn för mycket.

– Förutom att det blir en orättvisa – alla har ju inte den möjligheten – så kan det göra att föräldrar belånar sig för mycket. Det kan vara bättre ibland att låta barnen hitta fram själva. Det kan ta lite längre tid, men löser sig nästan alltid, säger hon.

https://www.mitti.se/ettsthlm/mitt-is-lasare-kluvna-till-blandade-bostadsomraden/repucy!SdUly@5htJsdAiSygPbQ5Q/

https://www.mitti.se/ettsthlm/trygghet-och-schyssta-grannar-lockar-till-taby/repucr!IHaXsFGRwa5iiXqVpzGYjA/

https://www.mitti.se/ettsthlm/nu-bryts-segregationen-for-dem-som-har-jobb/repudw!owd0InzPto@nGRXjeVcVXw/