Mingel. Enligt arrangören bjuder utställningen på en intressant bredd. Foto: Foto: Margarita Matiz Bergfeldt

Unga konstnärer ställer ut på Östermalm

I helgen är det sista chansen att uppleva spännande och samtida konst på utställningen SEART. Spirande konstnärsstudenter visar upp sina verk.

  • Publicerad 14:58, 16 sep 2021

"Om konsten går rakt in i hjärtat så vet vi att vi måste visa den"

I år firar konstevenemanget SEART tioårsjubileum.

Inne i utställningslokalen på Storgatan är det ljust och högt i tak. Väggarna är fyllda av målningar, på golvet står skulpturer och i taket hänger handvävda tyger.

Det är examensarbeten från flera av de stora konsthögskolorna i Sverige som visas.

Firrar. Oljemålningen Fisk av Madeleine Jacobsson. Foto: Foto: SEART

Margarita Matiz Bergfeldt, designer och en av grundarna till SEART, är med och väljer vad som ställs ut. Hon säger att hon vill visa det som är mest spännande inom konsten just nu.

– Responsen från många besökare har varit ”wow vilken cool utställning”. Att hitta konstnärer och konstverk är som ett detektivarbete. Det krävs en lång research för att välja ut det bästa.

– Om konsten går rakt in i hjärtat så vet vi att vi måste visa den.

Flera av verken är skapade i en tid av isolering. Samtidigt har restriktioner påverkat tillgängligheten till skolornas ateljéer och verkstäder. Margarita Matiz Bergfeldt tycker att det är viktigt att visa upp vad som har skapats då det säger mycket om vår samtid.

Dialog med besökaren

Klimatet är ett tema som återges i några av verken. I Armand Tambolys visuella filmkonst ”ENDZEIT” får tittaren uppleva de schweiziska alpernas smältande glaciärer och lokalbefolkningens försök till att hantera klimatproblemet.

Anna Cherednikovas utforskar i sin fotokonst städers relation till växtlivet. Hennes tanke är att besökaren ska reflektera kring vad som anses som ogräs.

SEARTs utställning går att se fram till den 19 september i No Picnics lokal på Storgatan 23 C.

SEART 2021 - tioårsjubileum.

Utställningen visas: lördag – söndag, kl. 13 - 16.

Utställningen pågår till den 19 september.

Plats: No Picnic, Storgatan 23C, Stockholm.

No Picnics lokal från 1700- talet har tidigare använts som både stall och gymnastiksal.

Här visar 20 konstnärsstudenter upp verk från examensarbeten vid Kungliga Konsthögskolan, Konstfack i Stockholm, Konsthögskolan i Malmö, HDK-Valand i Göteborg och Det Kungelige Danske Konstakademi i Köpenhamn.

Medverkande konstnärer: Geska Brečević, Robert Brečević, Anna Cherednikova, Jacob Broms Engblom, Pauline Fransson, Vidar Francke, Klara Gardtman, Josefin Gäfvert, Caroline Harrius, Fanny Hellgren, Alexander Hult, Madeleine Jacobsson, Siiri Jüris, Johan F. Kallman, Laura Johanna König, Cecilia Levy, Therese Norgren, Malin Pierre, Elin Stampe, Armand Tamboly, Elsa Unnegård samt Sacco Fujishima, Camilo Matiz and Yoyo Nasty.

Håll även utkik efter soloutställningen som hålls i slutet av september i Spökparkens lusthus, Drottninggatan 116 B.

SEART är en del av Stockholm Art Week som pågår från den 14 till den 19 september.

Visa merVisa mindre