På 1970-talet var Jonas Ekstrand en av fältbiologerna som var med och räddade Tyresta. De senaste sex åren har han varit parkchef och vd.
Men minskade anslag från regeringen och en osäker framtid om fastighetsskötseln har nu lett till att han slutar.
– Det är tråkigt att behöva lämna för att jag menar att jag inte kan göra mitt uppdrag på ett bra och meningsfullt sätt. Vi har i media ofta lyft Tyresta som exempel men det finns ingenting som tyder på att regeringen ska ändra sin politik, säger Jonas Ekstrand.
Framöver jobbar han deltid i eget företag och är pensionär på deltid. Han ser med oro på att det nu byggs upp en skötselskuld.
– Vad gäller naturvården riskerar nedgången att bli irreversibel, så att vi förlorar biologisk mångfald i stället för att bevara och utveckla den. Regeringen måste återställa anslagen till den nivå som matchar behoven. Nu är det ren kapitalförstöring.
Jonas Ekstrand, tidigare nationalparkschef Tyresta nationalpark. Arkivbild.
Fred Miller
De senaste åren har Tyrestas anslag från regeringen halverats, vilket SVT rapporterat om. Redan i fjol flaggade besökscentrets föreståndare för konsekvenserna av den minskade budgeten för Naturrum.
Och det är inte bara Tyresta som påverkas. Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet har larmat om att anslagen för friluftsliv och natur till landets nationalparker har minskat med 59 procent den här mandatperioden.
Hon tar över
Nu tar Helena Strömberg över som parkchef och vd för Stiftelsen Tyrestaskogen. På väg in i parken visar hon bron som är den huvudsakliga vägen in.
– Här vet man inte vilken dag man trampar rakt igenom, säger hon.
Helena Strömberg välkomnar att besökande här av sig när de ser saker i parken som behövs åtgärdas. "Ju fler ögon desto bättre, det hjälper oss väldigt mycket".
Angie Gray
Man får nu bara får köra fyrhjuling över bron, då förfallet lett till en viktbegränsning. Bron är lappad och stora hål syns i de ruttnade plankorna.
– Det kan försvåra vid räddningsuppdrag eller om någon skadar sig i parken och behöver ambulans. Bron är väldigt viktig för säkerheten, säger Helena Strömberg.
Vid en slinga som markeras som rullstollsanpassad stannar hon till och visar hur vägen inte längre är bra nog för rullstolar.
– Det har verkligen blivit ett problem. Det är ett av våra stora uppdrag, att ha en tillgänglighet.
Allas vår egendom
Stora reparationer, som bron, behöver stiftelsen söka investeringsstöd för, då det inte längre rör sig om underhåll. Och sådant stöd har de inte fått på flera år.
– Det har blivit noll. Och det är väldigt allvarligt och påverkar både naturvården och infrastrukturen i parken.
Helena Strömberg ser med oro på framtiden när de bara kan fokusera på det nödvändigaste gällande naturvården, som att fälla riskträd nära leder. Underhåll av spänger, fågeltorn och eldstäder får alltmer stå tillbaka.
– Man behöver ta det här på allvar. Det som staten köpt in och lovat att förvalta ska vi förvalta på ett bra sätt, oavsett regeringsfärg. Annars sköter man sig inte som stat. Det här är allas vår egendom.
"Det är fantastiskt att vi har sådan här unik skog så nära väldigt tätbebyggda områden", säger Helena Strömberg.
Angie Gray
Mitt i har ställt flera frågor till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) via mejl, som skriver att anslget är på samma nivå som 2019 och 2020. I övrigt skriver hon:
"Vi är många som uppskattar naturskyddsområdena men med det sagt kan inte våra naturupplevelser villkoras med att det finns sopkorgar som töms en gång i veckan utplacerat av staten, utan det kan också vara så att man får ta med sig sitt skräp hem själv."