På medlemsmötet i går den 8 april beslutade Socialdemokraterna Tyresö att bilda ett nytt styre tillsammans med Moderaterna. Det betyder slutet för samarbetet mellan S, MP, L och C.

Beslutet läckte i går kväll och på så vis fick de andra styrande partierna reda på det. Liberalerna gick i morse ut i sina sociala medier och meddelade att de går i opposition.

I ett mejl som Socialdemokraterna skickade ut till sina medlemmar i går beskriver de hur det politiska samarbetet, både i kommunstyrelsen och i nämnderna, har blivit sämre sedan valet 2022. De skriver vidare att de ännu inte har påbörjat arbetet med budgeten för 2025, ett arbete som skulle ha påbörjats för två månader sedan.

En anledning till att samarbetet har blivit sämre menar de är att Liberalerna bytt åsikt eller ändrat ställningstagande nära inpå beslut.

"Det är en ohållbar situation som växt fram sedan förra valet. Det skapar inte en stabil styrning av kommunen och drabbar i slutändan Tyresöborna", skriver S i mejlet.

Väljarna blir "glada och nöjda"

Vidare står det att S och M redan nu har dragit några röda linjer för samarbetet, främst kopplat till satsningar på skola, äldreomsorg i egen regi, utveckling av Tyresö gymnasium, byggprocesser och förebyggande arbete inom socialtjänst.

Tyresösamarbetet har gått i kras. Från vänster: Raymond Moubé (C), Anita Mattsson (S), Marie Åkesdotter (MP), och Mats Lindblom (L).

Tyresösamarbetet har gått i kras. Från vänster: Raymond Moubé (C), Anita Mattsson (S), Marie Åkesdotter (MP), och Mats Lindblom (L).

Pressbild

Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, berättar att de inte kunde samla en majoritet för budgeten i "det gamla styret".

– Syftet är att skapa långsiktighet, det blir tryggt och stabilt för Tyresöborna och vi tar ett ansvar för kommunen. Vad vi gör tillsammans med Moderaterna är att ta sikte på att utveckla kommunen och trygga välfärden, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det finns många frågor när ni står långt ifrån varandra, som hur mycket det ska byggas. Hur planerar ni att komma överens i de frågorna?

– Vi kommer jobba fram en politisk plattform som vi ska presentera för Tyresöborna, men vi är redan överens om huvuddragen.

Anita Mattsson tror att väljarna kommer ta beslutet bra och är övertygad om att de kommer känna sig glada och nöjda när den politiska plattformen är presenterad. Än finns inget datum för när det kan ske.

– I ärlighetens namn så är det kanske större konfliktytor mellan S och M på den nationella nivån än på den kommunala nivån.

"Kvitto på i nästa val"

I pressmeddelandet skriver S och M att flera småpartier i många år haft ett stort inflytande, i relation till deras storlek. Ett styre med M och S samlar över 60 procent av rösterna.

Enligt Anki Svensson (M), som blir ny vice ordförande i kommunstyrelsen, har Moderaterna aldrig varit helt oeniga med Socialdemokraterna. De är överens om att kommunen ska ha en bra välfärd och att politikerna ska vara försiktiga med ekonomin.

Anita Mattsson (S) och Anki Svens-son (M) har haft med varandra att göra sedan 2002. Både S och M anser att flera småpartier i många år har haft ett stort inflytande, i relation till deras storlek. Ett styre med M och S samlar över 60 procent av rösterna.

Anita Mattsson (S) och Anki Svens-son (M) har haft med varandra att göra sedan 2002. Både S och M anser att flera småpartier i många år har haft ett stort inflytande, i relation till deras storlek. Ett styre med M och S samlar över 60 procent av rösterna.

Pekka Pääkkö

– Det är inte som att jag har gått och längtat efter den här dagen, men det handlar om att kunna enas om viktiga beslut för Tyresöborna. Jag är glad att vi har landat i en diskussion och att vi får inflytande. Det är inte så ofta det blir några stora strider på kommunal nivå.

När det gäller frågorna som partierna tycker olika kring ska de diskutera fram lösningar, som till exempel där Moderaterna tycker att byggtakten ska vara lägre, menar Anki Svensson.

– Den politiska plattformen kommer bygga på det vi är överens om. Däremot skiljer det sig ibland i de ekonomiska frågorna, vi kommer inte alltid vara helt överens men vi har lovat att göra vårt bästa för Tyresöborna. Vi vill visa att vi tar ansvar.

Hur tror du att era väljare kommer ta beslutet?

– Det lär vi få ett kvitto på i nästa val men jag tror att de flesta blir glada över att politiker kan ta ett gemensamt ansvar och är lösningsfokuserade. Jag hoppas det här blir en positiv utveckling i kommunen, man måste titta framåt och inte käbbla så mycket om det som har hänt tidigare.

"Oansvarigt"

Enligt Mats Lindblom (L), tidigare vice ordförande i kommunstyrelsen, var beslutet inte väntat och han tror inte att problemen har med budgeten att göra.

Mats Lindblom (L).

Mats Lindblom (L).

Malin Lövkvist

– Socialdemokraterna har visat prov på ett bristande ledarskap för att hålla ihop de fyra partierna, det var ganska slitsamt redan förra mandatperioden. De har inte kunnat förhandla fram lösningar och det är en stor brist.

Han tycker att det ska bli intressant att följa hur M och S ska komma överens i vissa frågor.

– De står väldigt långt ifrån varandra och Moderaterna reserverar sig i nästan alla beslut som Socialdemokraterna vill ta. Det är nog många väljare som har en hel del frågetecken.

Enligt Mats Lindblom är det anmärkningsvärt att det nya styret inte har en färdig politisk plattform att presentera.

– Det är en chansning och det är oansvarigt att kasta omkull ett styre och sedan inte presentera en politik.

Brist på ledarskap

Miljöpartiet har svårt att förstå varför Socialdemokraterna väljer att lämna samarbetet och beklagar att de nu gör en ”rejäl högersväng”.

– I deras brev till medlemmarna så nämns inte miljö och klimat över huvud taget, det kommer att slaktas, säger Marie Åkesdotter (MP), gruppledare.

S hade planerat att ge beskedet till sina tidigare samarbetspartners strax innan utspelet. Men MP blev förvarnade kvällen innan av läckor inom S.

Marie Åkesdotter (MP).

Marie Åkesdotter (MP).

– Vi har haft ett samarbete i sex års tid och vi har gjort ett bra jobb, man går inte bakom ryggen på det här sättet. Men inom politiken är tydligen allt tillåtet, från vissa håll.

Hon menar att det har varit en dålig arbetsmiljö och brist på ledarskap.

– Det faller på Socialdemokraternas ledning. De försöker lägga skuld på Liberalerna och oss, men det är trams. Vi har majoritet för vår budget. Jag tror det handlar om något större. Det pågår saker inom Socialdemokraterna, man går ihop med Moderaterna på flera håll. I slutändan så vet vi att det är SD som blir vinnarna på ett sådant agerande.

Raymond Moubé (C), gruppledare i kommunstyrelsen, hoppas att partierna som står långt ifrån varandra ideologiskt, har hittat punkter som de är ense om.

Raymond Moubé (C).

Raymond Moubé (C).

Pekka Pääkkö

– Ansvaret för Tyresöborna är det viktiga för oss, inte vem som styr. Det kanske är så att de största partierna har hittat en väg framåt och då önskar jag dem lycka till. Men vi får se vad det leder till, det är för tidigt att säga bu eller bä.