I vanliga fall brukar konstnärer runt om i Tyresö öppna upp sina ateljéer för besökare under konstrundan i november. De senaste fyra åren har de också ställt ut gemensamt i Tyresö slott.

I år blir det annorlunda.

– Vi hade tänkt göra en coronasäker utställning på slottet. Vi har dividerat fram och tillbaka och har nu tagit ett enat beslut om att ställa in på slottet. Det är viktigt att vi konstnärer också tar ansvar och därför vill vi skapa en helsäker konstupplevelse, säger Sofia Toborg, en av de konstnärer som deltar i år.

https://www.mitti.se/noje/tyresokonstnarer-oppnar-sina-ateljeer-i-helgen/lmrkq!4897545/

Konstrundan blir i stället helt digital. De 21 konstnärer går att möta i lika många filmer som har lagts ut på Konstrundans hemsida.

Virtuell konstrunda

Av de verk som skulle ha ställts ut på slottet skapas en "virtuell konstrunda" som läggs ut den 14 november.

– Tanken är att den som vill kan sitta i lugn och ro hemma i sin trygghet och njuta av konst.

Hon tillägger:

– Det är fruktansvärt tråkigt att inte kunna ha en vanlig konstrunda. Det är lätt att bara se det negativa med pandemin men det har också gjort att vi har fått komma på kreativa lösningar och vara innovativa.

Vill ha fler skogsrundor

Hon tar som exempel sommarens två veckor långa konstrunda i skogen vid Alby friluftsgård.

– Det var väldigt uppskattat och också kul för oss konstnärer att skapa något som ska tåla väder och vind och inte vara för dyrbart. Vår plan är att det ska bli ett årligt evenemang.

Den första konstrundan hölls år 2013. Den arrangeras av den ideella föreningen med samma namn.