För ett år sedan kom beskedet att det inte blir några visningar på slottet sommaren 2020.

Nu har stiftelsen beslutat att hålla slottet stängt för publik också den här sommaren.

– Bakgrunden är att det är ett otroligt tufft ekonomiskt läge på grund av effekterna av covid-19. Det innebär att vi inte kan säsongsanställa personal för att ha slottet öppet för publik, säger Sara Källström, chef för stiftelsens publika avdelning.

Senast öppet 2019

Senast slottet hade öppet som vanligt var sommaren 2019.

– Då var det på det sätt vi brukar. Vi hade öppet för besök på egen hand, dagliga visningar, viss programverksamhet och någon tillfällig utställning, säger Sara Källström.

Även om slottet i sommar håller stängt så fortsätter stiftelsen med sitt uppdrag, poängterar hon.

– Vi fortsätter vårda och bevara de kulturhistoriska miljöerna. Parker och grönområden går att besöka som vanligt och de underhålls också. Dessutom finns det ju företagare kring Tyresö slott som fortsätter att ha öppet.

Bad regeringen om pengar

Stiftelsen bad nyligen regeringen om 75 miljoner i extra bidrag på grund av pandemin, som Mitt i Tyresö har skrivit om.

Nordiska museet på Djurgården har varit stängt i två omgångar under pandemin. Stiftelsen tappade 26 miljoner i intäkter 2020 och räknar med ett liknande tapp i år.

De äskade pengarna skulle inte göra någon skillnad för beslutet om Tyresö slott.

– Budgetunderlaget gäller kommande år, säger Sara Källström

När hoppas ni kunna öppna i Tyresö igen?

– Det beror på de ekonomiska förutsättningarna. Vi är beroende av våra publika intäkter. Vi kommer öppna så snart som möjligt och hoppas att det kommer att gå till nästa sommarsäsong.

Museet på Djurgården öppet

Under tiden kanske det blir mer av Tyresö slott digitalt.

– Vi håller på att se över om vi till exempel ska spela in digitala visningar. Det kanske inte motsvarar hela upplevelsen, men en del av den.

Den 22 mars öppnade Nordiska museet på Djurgården igen. Öppningen sker stegvis och för ett begränsat antal besökare per dag.