Slår upp portarna. Förbokade guidade turer är vad som kommer att krävas för att få kika in i Tyresö slott i sommar. Foto: Stefan Källstigen

Tyresö slott öppnar upp till sommaren

Tyresö slott öppnar upp sina portar till sommaren, detta efter att ha varit stängt de senaste två åren. "Det känns fantastiskt och så roligt", säger Maria Ingras, enhetschef för publika aktiviteter på Nordiska muséet.

  • Publicerad 08:26, 7 jan 2022

Vi vill ju öppna upp så snart som möjligt.

I två år har ståtliga Tyresö slott stått nedsläckt och tomt. Men det blir det ändring på, för i sommar öppnas slottsdörrarna upp för besökare igen.

– Det känns fantastiskt och så roligt. Vi öppnar upp både Tyresö slott, Svindersvik och Julita gård, berättar Maria Ingras, enhetschef för publika aktiviteter på Nordiska muséet.

"Vill öppna upp"

Under 2020 tappade Stiftelsen Nordiska museet 26 miljoner i intäkter och räknade med ett liknande tapp för 2021. Därför äskade stiftelsen regeringen i mars om 75 miljoner i extra bidrag. Stiftelsen fick inte bidraget och därför har man inför öppningen i år behövt lägga om för att få det att funka.

"Vi har varit tvungna att sänka fasta kostnader i syfte att prioritera annorlunda och i den omläggningen har vi även valt att säsongsanställa personal för att kunna hålla slott och gårdar öppna 2022", skriver Sanne Houby-Nielsen, stiftelsens styresman, i ett mejl till Mitt i.

Med ett mer stabilt ekonomiskt läge samt ett lugnare smittoläge ser man nu fram emot att få öppna igen.

– Vi vill ju öppna upp så snart som möjligt och nu ser vi en möjlighet att göra det, bland annat genom att bedriva verksamheten på ett smittsäkert sätt, menar Maria Ingras.

Visningar i grupper

Den tydligaste skillnaden när Tyresö slott öppnar igen är att det inte kommer att vara möjligt för besökare att göra drop-in-besök. Förbokning kommer i stället krävas, vilket kan göras på stiftelsens hemsida. Varje lördag och söndag från den 28 maj till den 4 september är slottet öppet för guidade visningar.

– Vi vill se till att öppna verksamheten och gör det i en anpassad skala. En värd kommer vara på plats vid specifika klockslag och guida runt grupper där max 25 personer får plats.

Känner ni er tillräckligt stabila nu för att kunna öppna upp till sommaren?

– Förutsatt att pandemin inte tar fart så kommer vi att satsa på öppning till sommaren, säger Maria Ingras.

Maria Ingras, enhetschef för publika aktiviteter Nordiska museet. Foto: Hannes Anderzén

Andra som håller öppet runt slottsområdet

Café Notholmen.

Stockholms pilgrimscentrum.

Hantverkskammaren Tyresö Slottsbod.

Borggårdscaféet/Rum för hälsa.

Visa merVisa mindre