Lunchen lider mot sitt slut på Krusboda skola. På menyn står kycklingköttbullar och vegetariska morotsbollar. Det erbjuds alltid ett vegetariskt alternativ och en dag i veckan är det bara vegetarisk mat som gäller.

Stanislav Berdian och Ronja Holmberg går i tvåan. De är nöjda med dagens mat.

– Jag brukar ta det jag vet att jag tycker är gott men också prova nya saker, säger Ronja.

Hennes favoriträtt i skolköket är broccolisoppan.

– Jag gillar tacobuffén bäst, säger Stanislav.

För femtonde året i rad har tidningen Aktuell Hållbarhet rankat alla Sveriges kommuners klimat- och miljöarbete. Förra året hamnade Tyresö på tionde plats och i årets rankning ligger kommunen fortsatt högt – på plats 13 av landets 290. I länet knep Tyresö fjärdeplatsen.

Ronja Holmberg och Stanislav Berdian räknar upp namnen på nästan allt som växer i skåpet.

Ronja Holmberg och Stanislav Berdian räknar upp namnen på nästan allt som växer i skåpet.

Maja Johansson

Det är ett kvitto på att kommunen gör mycket rätt, menar Marie Åkesdotter (MP), gruppledare och ordförande för hållbarhetsutskottet.

– Placeringen är jättebra men omställningen går inte tillräckligt snabbt. Vi måste jobba ännu mer för att minska utsläppen.

Transporter är största klimatboven

Den åsikten delas av Felix Ockborn, hållbarhetsstrateg i kommunen. Han tycker det är kul att se att kommunens ambitiösa klimatplan visar resultat och berättar att rankningen är ett bra sätt för kommunen att se vad som finns kvar att arbeta med och om omställningsarbetet går tillräckligt snabbt.

– Vi måste öka takten. Det bygger på allas deltagande, både kommunens, näringslivets och medborgarnas.

I Tyresö är den största utsläppskällan transporter. Marie Åkesdotter menar att det är ett av de fokusområden som kommunen måste lägga extra krut på.

– Vi tog bland annat fram en cykelplan för några år sedan för att göra det lättare att cykla kortare sträckor. Det arbetet har inte gått i den takt som det behövs. Vi har varit duktiga och tagit fram planer och strategier, men det måste också bli mer verkstad.

Hydroponisk odling sker enbart med vatten och näring. Frökassetter sätts in och skåpet meddelar när salladen är klar att skörda genom en liten grön lampa som tänds under varje kassett.

Hydroponisk odling sker enbart med vatten och näring. Frökassetter sätts in och skåpet meddelar när salladen är klar att skörda genom en liten grön lampa som tänds under varje kassett.

Maja Johansson

Kommunens klimat- och miljöarbete sträcker sig över många olika fält. Några av de senaste nytillskotten är installeringen av fler laddstolpar för elbilar och odlingsplatser för de som inte har en tomt. Men också att göra återbruk mer tillgängligt för både medborgare och företag.

Känner du hopp om att Tyresö ska klara målen?

– Det är fullt nåbart för vi har alla resurser för att göra det. Men samtidigt så är det allvarliga signaler vi får om hur snabbt klimatförändringarna sker. Det finns en tröghet i viljan och förståelsen av vikten att ställa om, det är oroväckande, säger Felix Ockborn.

Odlar egen sallad

Ett av kommunens klimatmål är nettonollutsläpp av växthusgaser år 2030. För att lyckas med det måste alla bidra, menar Marie Åkesdotter.

– Det är svårt att sänka alla sina utsläpp direkt men i små steg kan man förbättra sig själv hela tiden.

Enligt henne är maten i de kommunala verksamheterna en av anledningarna till att Tyresö hamnade högt i rankningen. Alla köken är KRAV-certifierade och målet är minst 60 procent ekologisk mat år 2030.

Tomas Viklund tycker det är viktigt att arbeta pedagogiskt i koppling till maten som serveras. Ibland presenterar han historian kring de grönsaker som serveras.

Tomas Viklund tycker det är viktigt att arbeta pedagogiskt i koppling till maten som serveras. Ibland presenterar han historian kring de grönsaker som serveras.

Maja Johansson

Det gäller även i Krusboda skola. På skolgården finns en inhägnad med pallkragar där eleverna får plantera grönsaker och i matsalen står ett odlingsskåp med sallad och färska örter som serveras i skolköket. Krusboda är än så länge den enda skolan i kommunen som har det.

– Här finns huvudsallad, romansallad, dill..., säger Ronja.

– Den som ser coolast ut är krussalladen, tycker Stanislav och Ronja håller med.

Tomas Viklund, köksmästare, berättar att mycket görs för att hålla nere klimatpåverkan, bland annat så försöker de vara kreativa med den mat som blivit över för att kunna använda den i nya maträtter.

– Det är roligt att jobba hållbart, det är också bra för småttingarna att se.