En ny expressbusslinje ska införas mellan mellan Tyresö centrum och Handen station. Framöver ska den även gå via Flemingsberg, men det förutsätter att Tvärförbindelse Södertörn är färdig.

– Huvudsyftet med expressbusslinjen är att man på snabbt sätt ska kunna ta sig från Tyresö till Handen, Flemingsberg och Huddinge sjukhus. Det är inte jättelätt i dag att åka på tvären mellan Tyresö och våra kranskommuner, säger Louise Bergman, tillförordnad chef på samhällsbyggnadskontoret i Tyresö kommun.

Linjen ska även möjliggöra för fler att resa med pendeltåget från Handen, samt avlasta andra knutpunkter som till exempel Gullmarsplan.

Stöttar upp linje 840

Den nya linjen dras på samma sträcka som buss 840 mellan Tyresö och Handens station går i dag. Kommunen har undersökt hur många som reser med bussen i dag och ser där en stor resandevolym.

– I dag åker Tyresöborna antingen via Gullmarsplan eller buss 840 för att ta sig till Handens station. Bussen stannar på många platser och har lite ett annat syfte, till exempel åker många barn med bussen till skolan. Anledningen till en expressbusslinje är en större förutsägbarhet och en hög turtäthet. Man ska helt enkelt inte behöva titta jättemycket i SL-appen för att veta när bussen kommer.

Restidsvinsten i riktning mot Handen beräknas bli 5 minuter och 28 sekunder under förmiddagens maxtimme med cirka 5 000 påstigande per timme.

Blandade åsikter från resenärerna

Men alla resenärer vid busstorget i Tyresö centrum är inte övertygade.

– Varför skulle jag åka ut till Handen för att ta pendeltåget in till stan? Det är helt ologiskt, sätt i stället in fler direktbussar till Gullmarsplan, säger Nadia Ruth som reser med buss 890 till Gullmarsplan.

Malou Karlsson från Bollmora reser ofta med buss 840 mot Handen.

– Vid 15-tiden är bussen alltid knökfull. Det låter som en bra idé att införa en expresslinje till Haninge och Handen, de har ett trevligt centrum med bra service.

Den exakta turtätheten och vilka stopp bussen kommer få håller nu på att utredas.