Omvandlingen av villakvarteret väster om Älvsjö station och Älvsjövägen rycker närmre. Som Mitt i berättade i våras ska 220 nya bostäder byggas på platser där det nu står villor, i triangeln Sjättenovembervägen-Johan Skyttes väg-Älvsjövägen.

Nu är ett av de fyra detaljplaneförslagen ute på samråd. Det gäller kvarteret Kavelbron, där sex 1920-talsvillor ska rivas. I stället ska fyra nya bostadshus byggas, med totalt 105 bostäder.

https://www.mitti.se/nyheter/villakvarter-i-alvsjo-ska-omvandlas/repuci!xblZVsO7yhgt4J@3i2DIUg/

I korsningen Sjättenovembervägen-Älvsjövägen blir det ett fyra våningar högt hus (plus vind) med 40 bostäder, om planerna går igenom.

Strax söder därom blir det tre nya hus, vid Sjättenovembervägen och vid Segervägen/Johan Skyttes väg, med totalt 65 bostäder. Ett av dem ska rymma stadsradhus, de andra blir flerbostadshus. Byggnaderna blir mellan tre och fyra våningar höga.

Länk mellan områden

De nya husens färgsättning, fasadmaterial, sadeltak och takkupor ska anknyta till den bebyggelse som finns i området. Tanken är också att husen ska bli en länk mellan villorna i Älvsjö villastad och den högre och tätare bebyggelsen på andra sidan Älvsjövägen.

– Det här är ett område där den äldre villabebyggelsen gränsar till mer storskalig bebyggelse nordost om Älvsjövägen. Tanken är att den nya bebyggelsen ska passa in i den miljön, sa handläggaren Annika Lindgren till Mitt i våras.

Dessutom är stadsbyggnadskontorets plan att göra området mer "stadsmässigt". Därför ska "lokaler för centrumändamål" (som butiker, kaféer, frisörer eller annan service) finnas i flera av bottenvåningarna.

– Projektet överensstämmer väl med stadens översiktsplan. Där ingår att göra Johan Skyttes väg till en livligare stadsgata, kommenterade Annika Lindgren i våras.

Villastäder ska skyddas

I maj klubbade stadsbyggnadsnämnden dokumentet "Varsam utveckling av småhus- och villaområden", som ska skydda villaområden från hårdhänt exploatering. Stadsbyggnadskontoret anser att förslaget till detaljplan för Kavelbron är i linje med den vägledning som finns för villastäder i dokumentet.

Rivningen av villorna bedöms ha "små negativa konsekvenser för Älvsjö villastads kulturvärden" eftersom de inte har samma karaktärsbärande detaljer bevarade som andra villor i området, från samma tidsperiod. Villorna är heller inte unika – det finns andra egnahemshus från 1920-talet i Älvsjö villastad, skriver stadsbyggnadskontoret.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-villaomraden-skyddas-fran-hardhant-exploatering/repufp!ZZnJG7fSMUSgmGHGP4Wdlw/