En bomb briserar vid en restaurang på Götgatsbacken. En person dör. Jon Smeds, polisman i yttre tjänst, börjar nysta i brottet tillsammans med aspiranten Emma Modig. Det får läsaren följa i spänningsromanen Götgatsbacken.

Att boken skulle utspela sig på Södermalm var självklart. Inspiration har författaren och polisen Viktor Adolphsson hämtat från sina egna erfarenheter­ i yttre tjänst.

– Det är hemtam mark och lätt att återskapa allt det brus som dagligen sker runtomkring mig. Intrigen är fiktiv men högaktuell utifrån alla de sprängningar som sker nu.

Boken är skriven tillsammans med Hans-Olov Öberg, som förutom att vara erfaren författare är Södermalmsbo och inbitet Bajenfan. Tillsammans utgör de duon Adolphson och Öberg.

– Vi kan Södermalm, hur tugget går bland bajare på Dickens en sen kväll, säger Hans-Olov.

De har tidigare gett ut en bok baserad på Viktors tweets. Efter det pitchade Hans-Olov idén att de skulle skriva en deckare ihop.

– Först var jag lite försiktigt inställd, jag visste inte vad jag kunde bidra med. Men sedan tänkte jag att det bara var att köra, säger Viktor.

Bas i verkligheten

De skrev boken på var sitt håll. Viktor ansvarade främst för scenerna med polisen, Hans-Olov för skurkarna.

– Det var ett fint samspel, lite som att planera ett gammaldags rollspel. Det passade mig som en gammal Dungeons and dragons-lirare. Vi stämde löpande av med varandra, säger Hans-Olov.

Kollegorna på polisstationen tycker att det är kul att boken skrivs. Flera undrar om de är med i den, berättar Viktor.

– De gillar att det är ordningspolisen på Södermalm som lyfts fram. Jag har erkänt att jag sett några kollegor framför mig när jag skapat vissa karaktärer.

"Helt ny mark"

Hans-Olov har skrivit ett 30-tal böcker. Viktor har förutom twitter drivit en blogg och skrivit en hel del, men det är första gången han gett sig på en skönlitterär bok.

– Jag har inte gått kurser eller skrivskola, utan jag bara körde. Allt eftersom skickade jag över det jag skrivit till Hans-Olov och litade på hans omdöme om det höll eller inte. Ibland fick jag på mig att brodera ut något mer eller förklara något tydligare.

Götgatsbacken ges ut av förlaget Southside Stories och släpps 19 maj. Det är första boken i serien En äkta snut. Lite nervöst inför recensionerna är det.

– Det är ju helt ny mark för mig, säger Victor.