Tvärbana. Stationerna Bromma flygplats och Bromma Blocks var från början tänkta att öppnas på luciadagen i fjol. Arkivbild. Foto: Ulrica Andersson

Tvärbanans nya sträcka dröjer – trots tidigare besked

I januari var SL:s besked "om en vecka eller så". Nu är det april och ännu har ingen invigning av tvärbanestationerna Bromma flygplats och Bromma Blocks ägt rum.

  • Publicerad 16:26, 9 apr 2021

Vid kallt väder uppstår gnistor från spårvagnarnas kontaktledning. Detta kan störa radiotrafiken i flygledningstornet på Bromma flygplats, vilket P4 Stockholm tidigare har rapporterat om.

För att få ett godkännande om trafikstart från flygplatsägaren Swedavia ville SL testa anläggningen och fordonen i slutet av förra året. Kruxet var att minusgraderna vägrade infinna sig.

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

"Det blev helt enkelt inte tillräckligt kallt för alla prov förrän i slutet av januari", skriver Alexander Krajisnik, pressansvarig på SL, i en kommentar till Mitt i Bromma.

Påverkar inte övriga stationer

Han konstaterar att det går att fråga sig varför SL räknade med kyla under hösten, då det inte är helt ovanligt med varma höstar.

"Det är en bra fråga. Med facit i hand borde vi förstås satt trafikstarten till tidig vår, så hade vi sluppit hamna i det här."

Även pandemin har sinkat arbetet. Förseningarna kommer inte att kosta stockholmarna något extra, försäkrar Krajisnik, och ska inte heller rubba tidsplanen för övriga nya tvärbanestationer som planeras längs Kistagrenen.

Stationerna Bromma flygplats och Bromma Blocks är färdigställda sedan en tid tillbaka, och var från början tänkta att öppnas på luciadagen i fjol. Denna gång ger Aleksander Krajisnik inte någon uppskattning om hur lång tid det ska ta innan dessa stationer tas i bruk.

"Vi trafikstartar när det står helt klart att vi uppfyller alla regler", skriver han.

Ersättningsbussar

Fram tills tvärbanan öppnar är det ersättningsbuss 31B som kör sträckan Johannesfred – Lintavägen (Norra Ulvsunda) – Bromma flygplats. Bussen stannar inte vid Bromma Blocks.

Spårvagnstrafiken mellan Sickla och Solna station går som vanligt.

Källa: SL

Visa merVisa mindre