Försenas. Tvärbanan var tänkt att trafikera stationerna Bromma blocks och Bromma flygplats från och med den 13 december. Så blir det nu inte. Arkivbild. Foto: Ulrica Andersson

Tvärbanan till flygplatsen försenad

På söndag var det tänkt att tvärbanan skulle börja köra till Bromma flygplats. Nu ser det ut som att bussar får trafikera sträckan ett litet tag till.

  • Publicerad 16:36, 11 dec 2020

I samband med att SL:s vintertidtabell börjar gälla söndagen den 13 december skulle tvärbanan också börja trafikera delar av den nya Kistagrenen, och stanna vid de nybyggda hållplatserna Bromma blocks och Bromma flygplats.

Men för att spårvagnarna ska kunna köra med resenärer förbi flygplatsen behövs ett avtal med Swedavia, något som ännu inte blivit påskrivet än. Även tidplanen för besiktning och godkännande har dragit ut på tiden.

– Framförallt är det covid som har påverkat, både personalmässigt men även försenade leveranser, säger Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL.

Ersättningsbussar sätts in

Det innebär att ersättningsbuss 31B kommer att trafikera sträckan inledningsvis. Den kommer att stanna vid hållplatserna Johannesfred–Lintavägen (Norra Ulvsunda)–Bromma flygplats, men inte vid Bromma blocks.

Enligt Aleksander Krajisnik rör det sig om några dagar innan premiärturen till flygplatsen går av stapeln.

– Vi har inget datum än, däremot är vår prognos att tvärbanan kan vara igång om någon vecka. Vi gör allt vi kan för att komma igång så snart som möjligt.

Den nya vintertidtabellen innebär också att buss 110 dras in helt, och buss 112 ersätter linjen på sträckan Alvik–Grenvägen. Eftersom det är tänkt att tvärbanan ska ersätta hållplatsen Bromma flygplats går inga linjebussar dit från och med den 13 december.

Tvärbanans Kistagren

Den nya Kistagrenen innebär att tvärbanan svänger av vid Alvik och fortsätter mot Helenelund. Sedan 2018 har arbete pågått med att bygga spår mellan Norra Ulvsunda fram till Bromma flygplats.

Totalt byggs elva nya hållplatser: Norra Ulvsunda, Bromma Blocks, Bromma flygplats, Solvalla, Rissne, Ursviks torg, Ursvik norra, Ärvinge, Kista centrum, Kistamässan, Helenelund.

Sträckorna Ursvik och Helenelund börjar trafikeras våren 2022 respektive 2023.

Källa: Trafikförvaltningen

Visa merVisa mindre