Tullinge

De två gripna är i 18-årsåldern och anhölls i helgen skäligen misstänkta för mordet i Tullinge, vilket är den lägre misstankegraden.

– De två männen är lagförda sedan tidigare och hemmahörande i södra Stockholm, säger åklagare Mikael Carlsson.

Mannen som sköts till döds var i 50-årsåldern och tidigare ostraffad, men en anhörig till honom har pekats ut som gärningsperson i en skjutning utanför Uppsala tidigare i år.

Utreds förutsättningslöst

Mikael Carlsson säger att han känner till uppgifterna, men vill inte kommentera det närmare.

– Jag är medveten om uppgifterna men vi kommer utreda det här fallet förutsättningslöst och ta reda på vad som har inträffat och vad som kan tänkas ligga bakom, säger han.

De två tonåringarna nekar till brott.

Mördade mannen närstående till misstänkt skytt

En ostraffad man sköts inatt till döds i sitt hem i Tullinge. Tidigare samma kväll pekades en närstående till honom ut i media som gärningsman i ett mordförsök tidigare i år. Om det finns någon koppling vill polisen inte kommentera.

Tullinge

Det är en lugn och solig förmiddag i Tullinge. Det enda som vittnar om nattens dödsskjutning är en liten bit av ett avspärrningsband som vajar vid grinden till en förskola i närheten till den adress där brottet skedde.

Det var strax efter tolvslaget natten mot fredagen som polisen larmades till adressen. Vid halv åtta samma morgon meddelade polisen att de hävt avspärrningarna och lämnat platsen efter bland annat dörrknackning och brottsplatsundersökning.

Men ingen har ännu kunnat gripas.

"Känns som det har blivit värre"

Polisstudenten Edward Arnelo bor bara någon kilometer bort från där brottet skedde. Han ville se platsen med egna ögon efter att ha hört om dödsskjutningen på nyheterna.

– Det är tråkigt att det händer. Men det har tyvärr också blivit vanligare med brottslighet och det känns som att det är mer vanligt förekommande än det var förr i tiden, säger han.

Edward Arnelo såg vad som hänt på nyheterna och kände igen husen.

Edward Arnelo såg vad som hänt på nyheterna och kände igen husen.

Angie Gray

Vad tänker du om att det händer här i Tullinge?

– Jag tror inte att det handlar om Tullinge, utan mer vilka som är inblandade. Vilka kriminella nätverk det handlar om.

Förtegen kring koppling

Samma kväll som mordet skedde pekades en anhörig till den nu avlidna mannen ut i media som misstänkt gärningsperson i ett mordförsök utanför Uppsala tidigare i år. Den avlidne mannen är själv tidigare ostraffad.

Men polisen vill inte säga om det finns någon koppling mellan de två brotten.

– Jag kan inte kommentera det på något sätt, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till Expressen.

Känner ingen oro

Benny Palm bor bara ett stenkast från adressen i Tullinge och såg både blåljus och hörde helikoptern som förde den skjutna mannen till sjukhuset under natten.

– Det är så klart inte kul att sånt här händer i närheten, säger han.

Ändå känner han sig trygg i att bo kvar.

– Visst, en del oskyldiga hamnar i vägen, men chansen för att det ska vara jag är ändå liten. Så någon större oro vill jag inte påstå att jag känner.

Benny Palm är inte orolig över det som skedde under fredagsnatten. "Visst, en del oskyldiga hamnar i vägen, men chansen för att det ska vara jag är ändå liten", säger han.

Benny Palm är inte orolig över det som skedde under fredagsnatten. "Visst, en del oskyldiga hamnar i vägen, men chansen för att det ska vara jag är ändå liten", säger han.

Angie Gray

Det är så klart inte kul att sånt här händer i närheten.

En kommun i beredskap

När något allvarligt och tragiskt händer i Botkyrka kopplas vissa resurser in för att stötta Botkyrkaborna. Varje händelse är unik och vid varje händelse görs en bedömning om vilka insatser som ska sättas in.

I fallet med dödsskjutningen i Tullinge kommer kommunens områdessekreterare, kuratorer och en områdesstrateg att finnas tillgänglig på Tullinge bibliotek för att svara på frågor eller för de som känner att de bara skulle vilja prata om det som skett.

Kommunen har också upprättat en stödtelefon (08-530 623 60) dit man kan ringa om man känner att man behöver stöd.

Trygghetsfältare har också satts in för att lyssna in barn och ungas tankar och oro efter det inträffade.

Källa: Botkyrka kommun