Ordningsvakterna, en kvinna i 25-årsåldern och en man i 30-årsåldern, åtalades för att ha orsakat mannens död genom att ha kvävt honom.

Bland bevisen finns förhör med vittnen, mobilfilmer och övervakningsbilder från Rådmansgatans tunnelbaneperrong. På tisdagen döms de båda för vållande till annans död.

– Jag och tingsrätten ligger tämligen lika i bedömningen och det är en välskriven och välmotiverad dom. Om jag kommer att klaga återstår att se, säger kammaråklagare Lucas Eriksson.

Ordningsvakterna döms till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död.

Ordningsvakterna döms till villkorlig dom och dagsböter för vållande till annans död.

Mostphotos

Tog förbjudet grepp

Det var den 31 juli förra året den 47-årige mannen varit ute med bekanta på en krog på Sveavägen. På väg hem ska han ha uppträtt stökigt på perrongen, ha varit aggressiv och slagit flera personer med knytnävarna. Ordningsvakter larmas och i förhör säger de att mannen måttat slag mot dem med.

Vakterna brottade ner och övermannade mannen. Den ene tog ett strypgrepp med armen runt mannens hals medan den andra satte sig på hans rygg och tryckte ner hans huvud i marken, enligt rätten.

Flera minuter senare upptäcker vakterna att mannen slutat andas. Han togs till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Enligt obduktionsrapporten dog mannen av kvävning. De båda ordningsvakterna har hela tiden nekat till brott.

Påföljden för dem blir villkorlig dom och dagsböter á 9 000 respektive 46 800 kronor samt betala skadestånd till mannens anhöriga. Deras tillstånd att arbeta som ordningsvakter dras in.

– Han är glad att tingsrätten inte gått på åklagarens linje, att det skulle vara grovt brott. Försvaret delar inte riktigt uppfattningen, vi hade hoppats på frikännande men domen är inte oväntad, säger den ene ordningsvaktens advokat Henrik Hoffman.