Matti Latif från Hässelby strand började med torghandel för cirka 10 år sedan. Nu har han också öppnat fast butik. Foto: Anders Björklund

Två nya matbutiker i Hässelby

Två nya matbutiker har öppnat dörrarna i Hässelby. Trots konkurrensen vid Hässelby torg har kunderna strömmat till enligt ägaren Matti Latif.

  • Publicerad 23:01, 4 jun 2021

Vid Hässelby torg finns redan livsmedelsbutikerna Ica Supermarket och Fresha och grönsaksbutiken Golden Leaves. Och även kiosker. Sedan 11 maj finns också Hässelby Livs som har internationell inriktning och mycket grönsaker.

Finns det tillräckligt med kunder för alla butiker?

– Ja, kunderna kommer även från Råcksta, Vällingby och Hässelby strand. Vi har renoverat här så det har blivit jättefint. Det har blivit en liten livs som folk gillar, säger butiksägaren Matti Latif.

De har också öppnat

Åkermyntans mat i Åkermyntans centrum.

Har inriktning mot orientaliska varor liksom grönsaker och frukt.

I gallerian finns sedan tidigare Ica Kvantum och Lidl.

"Vi oss mer som ett komplement till dessa än som en konkurrent.
Vi tror att vi kompletterar centrumet mycket väl med vårt billiga sortiment med både färskt och kolonial utan att tumma på kvalitén." skriver Husse Youssef som driver butiken.

Visa merVisa mindre

Myntans mat öppnade i april. "Vi har fått en otroligt bra respons som vi inte riktigt var beredda på från början och vi tackar Åkermyntan och Hässelbyborna för det varma välkomnandet" säger Husse Youseff som driver butiken. Foto: Anders Björklund

I december tog Matti Latif över lokalen vid Hässelby torg 2 där det tidigare fanns en låssmed. Sedan dess har lokalen renoverats och fått bland annat nytt golv, innertak och belysning.

Mat från hela världen

Matti visar sortimentet. Bland frukt och grönt finns de självklara klassikerna men också exempelvis Aloe Vera-blad och gröna turkiska plommon.

I hyllor och kylavdelning finns varor från exempelvis Mellanöstern, Pakistan, Thailand, Polen men också en del för svenskar välkända märken. Vi snackar bland annat om polska korvar, kimchi från Korea, indiska chips, pakistanska kryddblandningar och arabisk ost tillverkad i Norrköping.

Rådgivaren Adam Hegethorn har hjälpt butiksägaren Matti Latif att komma igång. Foto: Anders Björklund

Hässelby Livs ligger i närheten av Hässelby gårds tunnelbana. Foto: Anders Björklund

Arabiskt kaffe. "Riktigt starkt" säger Matti Latif. Foto: Anders Björklund

I butiken finns varor som är typiska i Matti Latifs moderland Irak.

– Jag kom till Sverige 2009. Först jobbade jag hos en grossist. Men efter ett par år tog jag över en torghandel i Blackeberg som en släkting släppte.

Från torghandel till butik

Efter cirka tio år med torghandel expanderar han. När Mitt i tittar förbi finns också Adam Hegethorn på plats. Han har gett råd och hjälpt till med bland annat skyltning, data och varusortiment

– Och att hitta pålitliga leverantörer. Jag har byggt många butiker förr. Vi ville hitta en egen nisch i Hässelby och göra något fräscht, säger Adam Hegethorn.

Matti Latif som nu jobbar på torget på förmiddagarna och butiken på eftermiddagarna tror på framtiden.

– Man måste satsa, säger han.