Det var i mars i år som en man tittade ut genom fönstret och reagerade på att två män satt och rökte en bit från hans bostad. Kort därefter knackade de på hans dörr. De påstod då att han var skyldig dem 400 000 kronor. De hotade att skada hans familj om han inte betalade inom två dagar.

Sköt med automatvapen

Enligt åtalet som nu väckts hos Attunda tingsrätt ska männen, en 42-åring och en 26-åring, kommit tillbaka en knapp vecka senare. De ska då ha beskjutit bostaden med minst 20 skott med en automatkarbin. Ingen var hemma vid tillfället.

De två männen åtalas nu för mordförsök i första hand och grovt olaga hot och skadegörelse i andra hand.

De båda männen nekar till brott. Men åklagaren har omfattande bevisning mot männen.

Filmade sig själva

Automatkarbinen som användes vid dådet hittades vid ett tillslag i Södertälje. Enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) går det att slå fast att det var samma vapen som användes vid dådet i Järfälla. På vapnet fann de även 42-åringens dna.

Åklagaren har dessutom en filmsekvens som hämtats ur 26-åringens mobiltelefon som ska visa att 26-åringen skjuter mot bostaden och att det är 42-åringen som sitter bakom ratten. Polisen hittade också en cigarettfimp i närheten med 26-åringens DNA på. 26-åringens mobiltelefon befann sig också på adressen vid båda tillfällena.

Kända sedan tidigare

I bevisningen finns det också övervakningsfilmer som visar hur den påstådda flyktbilen lämnar området vid det aktuella tillfället. I de misstänktas mobiltelefoner finns det också enligt åtalet bevis på att de två männen planerat dådet tillsammans med flera andra.

De båda männen förekommer i ett stort antal brottmål sedan tidigare.