Sommaren har slagit klorna i huvudstaden. Med den kommer besökare från hela­ världen för att njuta av Gamla­ stan.

– Vi har fler turister än andra år, antagligen beroende­ på den svaga svenska kronan som gör det billigare att ta sig hit. Men även ficktjuvarna har kommit i gång, säger områdespolisen Mikael Ericson.

Ett annat sätt världsläget påverkar stadsdelen på är drönare som flyger där de inte ska.

– Det ser vi tendenser av. Jag har redan gripit två drönarpiloter som haft drönare över skyddsobjekt.

I sommar har även stadsmiljözonen kommit på plats. Det betyder att flera gator där det tidigare gått att köra och parkera har stängts av för trafik. Även det tror Mikael Ericson kommer att bidra till ökad turism.

– Tillgängligheten för besökare ökar. Hela sommaren blir nog trång i Gamla stan. Dessutom har publika ytor öppnat i Slussen.

Folk på Västerlånggatan i Gamla Stan, Stockholm.

Folk på Västerlånggatan i Gamla Stan, Stockholm.

mostphotos

Läsa skyltarna

För polisens del innebär tillströmningen av folk mer jobb för att hålla koll på ficktjuvar, narkotikaförsäljning och otillåten konsumtion av alkohol.

– Men jag tycker vi har läget under kontroll. När mycket folk samlas händer det alltid grejer, men vi har en god bild över de problemområden som finns.

De nya trafikreglerna har dock inte helt satt sig bland alla förare.

– På vissa gator kör det bilar­ hela tiden ändå. Det tar ett tag innan det här sjunker in i allas medvetande. Det får vi jobba med. Men a och o är att läsa skyltarna.

"Turister från Norden är vanligast, men även mycket amerikaner och kineser. Rssarna har däremot försvunnit," säger områdespolisen Mikael Ericson.

"Turister från Norden är vanligast, men även mycket amerikaner och kineser. Rssarna har däremot försvunnit," säger områdespolisen Mikael Ericson.

Johanna Wallén

Misstänkt tjuv

Förra sommaren öppnade Mikael Ericson ett polis­kontor på Bollhusgränd. Där sitter han varje tisdag för att prata med grannar och lokala näringsidkare.

– Det har gått otroligt bra. Inte bara vad gäller det trygghetsskapande arbetet, utan även att vi får information mycket snabbare.

Nu är han exempelvis med i olika lokala chattgrupper, vilket kan vara användbart för att förhindra brott.

– Om en misstänkt tjuv går med i en guidegrupp går larmet till alla som är guider den dagen. Kanske att någon i orange jacka betett sig konstigt. Genom lokalen har vi kommit otroligt långt i vår samverkan.