"Krav". Ann Eriksson, som var med barnbarnen och åkte pulka i en slänt i Bromma, tycker att belysning på lekplatser är ett minimikrav. Foto: Anders Gustafsson

Tummen upp när lekparker kan få belysning

Mörkt. Men nu kan det bli en ändring. Ann Eriksson som besökte en slänt i Bromma för att åka pulka med barnbarnen, tycker att det är hög tid att stadsdelens lekparker ska få belysning.

  • Publicerad 12:00, 28 jan 2022

Man får planera in så att man hinner till lekplatsen innan det blir mörkt.

Har du begett dig till bollplanen eller lekplatsen efter mörkrets inbrott? Väl framme har du upptäckt att platsen saknar belysning?

Nu kan det bli en ändring.

Stadsdelen ansöker om lite drygt tre miljoner kronor hos kommunstyrelsen för att installera belysning på två bollplaner, fem lekplatser, ett utegym och ett gångstråk, något Mitt i skrev om i början av januari.

Ansökan välkomnas av de Brommabor Mitt i pratat med.

Hinner inte

Ann Eriksson som åkte pulka med barnbarnen i en slänt i Bromma, säger att det är knappt att hennes barnbarn hinner ut och leka efter att de kommer från förskolan vintertid eftersom det hinner att bli mörkt och lekplatserna hennes barnbarn besöker saknar belysning.

– Belysning på lekplatser borde vara ett minimikrav, tycker hon.

Sebastian Jones, som är ute på en promenad med barnvagnen, tycker också han att belysning på lekplatser är bra. Den lekplatsen han brukar besöka saknar belysning.

– Man får planera in så att man hinner till lekplatsen innan det blir mörkt, säger han.

Mest pengar

Stadsdelens motivering till ansökningarna om belysning är att öka tryggheten på platserna och att platserna ska kunna användas av allmänheten oftare än i dag.

Av lekplatserna vill stadsdelen lägga störst summa pengar på en lekplats i Södra Ängby, vid Aroseniusvägen. På lekplatsen vill stadsdelen sätta upp belysning för totalt 450 000 kronor. Enligt stadsdelens ansökan, som stadsdelsnämnden väntades besluta om tidigare i januari, finns inga andra lekplatser i det aktuella området av Södra Ängby. Det gör det angeläget att sätta upp belysning, anser stadsdelens handläggare.

Kan få belysning

Lekplats: Adolfsbergsvägen, Mariehäll. Aroseniusvägen, Södra Ängby. Grönviksvägen 107, Nockeby. Penningby, Ulvsunda. Torgnyvägen, Norra Ängby.

Bollplan: Tunnlandsparken, Åkerlund. Murlindan, Bromma kyrka.

Gångstråk Bällsta åpark.

Solviks utegym, Smedslätten.

Källa: Bromma stadsdelsnämnd

Visa merVisa mindre