Fortfarande är det många som inte har varit på den nya återvinningscentralen bakom Stora Coop i Värmdö marknad, men allt fler hittar dit.  

– Det här är jättebra! Mycket bättre än den vi hade i Brunn. Här finns massor av plats, och ingen kö! säger Ingaröborna Ann-Sofie och Christian Olsson, som är där och tömmer släpkärran på diverse skräp.

Pant-maskinen enda på Värmdö

Den nya återvinningen ÅVC Ekobacken öppnade i slutet av juni och ersätter ÅVC Brunn som lades ned på grund av att det skulle byggas bostäder på platsen.

– Den i Brunn var ganska liten och det var alltid kö där. På den nya kan det vara lite kö innan vi öppnar bara, men inne på anläggningen har vi haft bra flyt hittills, säger Erland Thordason, som jobbar på va- och renhållningsavdelningen i Värmdö kommun.

Nytt på ÅVC Ekobacken är en stor Pantamera-maskin där folk kan komma och panta större volymer av tomburkar och petflaskor än i butikerna.

– Det är vårt stora dragplåster, det är nästan alltid fullt där, säger Cecilia Alsterlund, förman på Ekobacken,

Maskinen känner av och sorterar ut burkar och plastflaskor själv, så det går att hälla i allt på en gång. När det är klart kan man dessutom välja att få pengarna insatta direkt på kontot.

Fallfrukt och kläder

Ekobacken tar även emot fallfrukt. När tidningen är där står fyra tunnor fulla med äpplen och de körs till en rötningsanläggning i Huddinge där de omvandlas till biogas och biogödsel. Biogas kan användas som drivmedel medan biogödsel kan ersätta konstgödsel. På anläggningen finns också en avdelning för återbruk. Där lämnas kläder och husgeråd som skickas vidare till välgörenhetsorganisationer.

När det kommer till blandat avfall så finns deponi och brännbart att välja på, inte restavfall, vilket betyder att du måste sortera det du har i sopsäcken.

– Man måste öppna säcken och det är något som inte alla besökare känner till, enligt Cecilia Alsterlund.

Matavfall och hushållssopor tas inte emot överhuvudtaget.

Ekobacken är öppen måndag till torsdag 15-19 och helger 9-15. Förutom Ekobacken finns ÅVC i Hemmesta och på Djurö.