Det började vid pandemin. Nenne Lyktberg som drivit second hand-butiken med barnkläder, leksaker och barnartiklar i centrala Kärrtorp i tio år märkte att kunderna blev allt färre.

– Jag har ofta haft svårt att plocka ut lön. Folk började vid pandemin handla av billiga företag på nätet. Tidigare har vintersäsongen varit den bästa. Folk har kommit för att köpa overaller och annat, men i vinter har det inte varit mycket, säger hon.

Kläder på rad som väntar på att få nya ägare.

Kläder på rad som väntar på att få nya ägare.

Anders Björklund

Butiken ligger på Kärrtorpsvägen. När det stora huset mittemot kom upp syns butiken inte längre från torget.

Butiken ligger på Kärrtorpsvägen. När det stora huset mittemot kom upp syns butiken inte längre från torget.

Anders Björklund

Efter att ha varit sjuk i lunginflammation är det nu tuffare någonsin. Nenne Lyktberg tvingades hålla stängt sex dagar – och när Mitt i besöker butiken ska snart kvartalshyran på 45 000 kronor in. Samtidigt bävar hon inför hyresvärden Primulas besked om årets hyreshöjning.

– Det blev en saftig höjning förra årsskiftet, säger hon.

Startat insamling

På sin Facebooksida uppmanar hon folk att stötta butiken genom att handla här. För drygt två veckor sedan startade hon också en insamling på nätet.

– Jag blev lite desperat eftersom jag inte vet hur jag ska klara hyran.

Hon är tacksam för de gåvor hon hittills fått, men är ännu inte på stadig mark. Nenne Lyktberg berättar att hon för att klara familjens levnadskostnader varit tvungen att ta pengar från sina konton öronmärkta för regelbunden avsättning för hyra och momsinbetalningar.

Nu snurrar tankarna om hur hon ska kunna fortsätta. Hon har funderat på att halvera butiksytan och dela med en till hyresgäst. Hon har också funderat på att sälja och söka andra jobb.

– Jag vet faktiskt inte alls längre. Jag är rätt tömd på energi, säger hon.

Levande närcentrum

Att det är tufft för många företag nu vittnar konkursstatistiken i början av året om. Februari månad 2024 var den sämsta februarimånaden sedan 1996. Restaurangbranschen är bland de hårdast drabbade.

Bageriet och kaféet Lilla Bagis sliter också med ekonomin enligt ägaren Jacques Forest.

Bageriet och kaféet Lilla Bagis sliter också med ekonomin enligt ägaren Jacques Forest.

Privat/Anders Björklund

Jacques Forest som driver Lilla Bagis har trots ett gott rykte det kämpigt.

– Jag tror att många småföretagare har det tufft. Men också privatpersoner med tanke på inflation, räntor och hyror, säger han.

Ett levande närcentrum höjer ett områdes attraktivitet. Jacques Forest hoppas att fler Bagisbor ser värdet av småbutiker och stöttar handeln lokalt och liksom värdet i bageriet och kaféet som han beskriver satsar på näringsrika ekologiska råvaror och hantverk.

– Vi vill vara en bro mellan bönder och kunder.

Nu önskar han sig en bra vår. Lilla Bagis har ett gäng med uteplatser.

– Om det inte går bättre inom ett halvår behöver jag fundera på hur jag ska göra, säger han.