Sommartid söker såväl kommuninvånare som turister sig till platsen för avkoppling, handel och restaurangbesök. Under årets kallare månader är det inte lika många som söker sig till Vaxholms centrum. Det vill kommunen ändra på och i en flerårig satsning göra centrumet levande året om.

Levande stadskärna

– Man ser i hela Sverige att stadskärnor utarmas till viss del. Det finns ett politiskt beslut att vi ska se till att Vaxholm har en levande stadskärna året runt, säger Mikaela Lodén, turism- och näringslivsansvarig i kommunen.

Just nu pågår arbetet med hur området ska utvecklas och i slutet av november i fjol godkände kommunstyrelsen en centrumstrategi som gäller fram till 2035.

– Vi ska stärka upp det som är bra och tillsammans med olika grupper i Vaxholm jobba med det som skulle kunna vara utmanande och finnas förbättringspotential kring, säger hon.

Mikaela Lodén är turism- och näringslivsansvarig i Vaxholms stad.

Mikaela Lodén är turism- och näringslivsansvarig i Vaxholms stad.

Privat

Arbetet som görs nu följer en handlingsplan där innehållet till stor del kommer från allmänhetens önskemål. Insatserna är nedskrivna och presenteras år för år och vad som ska göras.

– Vissa aktiviteter är större projekt som tar längre tid och tar mer resurser i anspråk. De ligger lite längre fram. Andra saker är ganska lätta saker att fixa, säger Mikaela Lodén.

Info om p-platser

Redan på kortare sikt kommer satsningen märkas genom exempelvis bättre information kring redan befintliga parkeringsytor. Under 2024 planeras även insatser som ska göra det lättare att umgås på befintliga aktivitetsytor, exempelvis genom bättre möblering vid Rådhustorget.

En stor utmaning som lyfts är parkeringsytor.

– Det är något som återkommer hela tiden. Och där kan det vara lite olika. Det finns de som inte vill ha mer parkering i centrum och de som vill ha mer parkering i centrum. Men alla är överens om det det på sommaren behövs fler parkeringsplatser, säger Mikaela Lodén.

Där utesluter hon inte att det i perioder skulle kunna gå att använda delar av parkeringarna till annat och det finns gott om idéer.

– Det kan vara att företag och boende kan dela platser eller att olika ytor används olika under året och dygnet, säger hon.

Hur hela projektet ska finansieras är inte spikat. Delar av arbetet ligger inom kommunens åtagande medan andra kräver extern finansiering. Där är en uttalad möjlig väg att söka pengar från den ideella organisationen Leader Stockholmsbygd som ekonomiskt stöttar utvecklingsprojekt i Stockholms skärgård och landsbygd och som görs av exempelvis offentliga organisationer.

På kommunens hemsida finns handlingsplanen med tidsplan och insatser att ta del av.