Den italienska restaurangen La Nonna på Fleminggatan är ett populärt ställe den 14 februari för par i alla åldrar. Hälften av restaurangens platser var uppbokade redan före jul.

– Alla hjärtans dag går inte att jämföra med någon annan dag på året, inte ens nyårsafton. För oss är det årets största dag, säger krögaren Nico.

För vissa är dagen viktigare än för andra. Nico berättar att han en gång blev uppringd mitt i natten inför dagen när han drev restaurang på Östermalm.

– Det var en man som sa att hans fru skulle begära skilsmässa ifall han inte fick ett bord, skrattar Nico.

Krögaren Nico tror att Alla hjärtans dag är extra viktig i år.

Krögaren Nico tror att Alla hjärtans dag är extra viktig i år.

Nico /La Nonna

Han tror inte att många går på en första dejt på Alla hjärtans dag.

– Det är trevlig och rolig stämning, man märker att det är en speciell dag. Det ligger i luften. Framför allt i år, med de oroliga tiderna vi är i, så tror jag att folk vill glömma omvärlden för en stund.

Hårt tryck

På Doma på Nybrogatan har krögarparet Tea Malmegård och Viktor Lejon haft en fast meny på alla hjärtans dag ända sedan de öppnade.

Tea Malmegård berättar att det är snudd på fullbokat hela kvällen.

– Jag tror många tycker det är skönt att bara komma hit efter jobbet och inte behöva fundera över vad man ska äta. Vi har nog inte så många första dejter, man måste vara modig för att bjuda ut någon ny på just den dagen.

Krögarparet Tea Malmegård och Viktor Lejon driver restaurangen Doma tillsammans.

Krögarparet Tea Malmegård och Viktor Lejon driver restaurangen Doma tillsammans.

Jackie Dahl

Tidigare spelade de romantisk musik för att förhöja stämningen, men det var inte populärt.

– En gäst som är en halvbekant till oss kom fram och frågade varför vi spelade så dålig musik. Det var typ "Lugna favoriter" men det kommer vi inte göra om.

För gänget på kvarterskrogen Animo på Kungstensgatan går vägen till hjärtat utan tvekan genom magen.

– Vi brukar alltid ha en mysig och glad atmosfär hos oss, vilket förhöjs under alla hjärtans dag. Vi har vanligtvis både gäster som är på första dejten och som firar sin årsdag. Senast förra veckan hade vi ett par som firade 50 år tillsammans, skriver ägarna i ett mejl.