Under onsdagskvällen den 20 juli blev en man i 25-årsåldern skjuten i ett bostadsområde i Tumba. När polisen kom till platsen inleddes genast en livräddningsinsats, men vid midnatt meddelade polisen att mannen dött av sina skador.

Flera vittnen som larmat om incidenten ska ha sett att gärningsmännen flydde med något sorts fordon och polisen har knackat dörr i området för att försöka få en bild av vad som hänt.

Bara några timmar innan dödsskjutningen anträffades en annan man avliden i ett mindre skogsparti i det närliggande området Alby. Den avlidne hade skador som tyder på att han bragts om livet. Polisen har inrett en förundersökning om misstänkt mord.

Samband mellan morden undersöks

Nu undersöker polisen huruvida det finns något samband mellan dödsskjutningen i Tumba och den kropp man hittade i Alby under samma dygn.

– Gällande koppling till kriminella nätverk så ingår det i polisens arbete att kartlägga de inblandade personerna för att komma framåt med utredningen. Men vi kan inte slå fast om det finns några kopplingar just nu, säger polisens presstalesperson Anna Westberg.

Trygghetsskapande insatser

Med anledning av morden förstärker Botkyrka kommun nu sina trygghetsskapande insatser.

– Vi har bland annat väktare som ronderar i området och nattvandrare ute. Socialtjänsten och trygghetsfältare samarbetar för att möta upp unga och deras upplevelser kring det här, säger Gina Lahdo, Tjänsteperson i beredskap (TIB), i Botkyrka kommun.

Även polisen arbetar trygghetsskapande.

– Vi har satt in extra styrkor som finns på plats i området och kan prata med allmänheten, säger kommunpolisen i Botkyrka.

De förstärkta insatserna pågår åtminstone fram till och med måndag 25 juli. Då fattas ytterligare beslut utefter de behov som identifierats i området av fältare, väktare och polisen under helgen.

– Vi ser väldigt allvarligt på den här händelsen. Både civilsamhället och kommunen finns för våra invånare, och vi gör allt vad vi kan för att det ska bli bättre, säger Gina Lahdo.